Ministr Fiala zastavil Dobešovy reformy

22.05.2012 17:42

Nový ministr školství Petr Fiala zastavil kritizovanou reformu financování škol podle naplněnosti tříd. Čeká se na návrh rozpočtu pro příští dva roky, pak budou úředníci vymýšlet nové varianty rozdělování peněz.

Ministr Fiala zastavil Dobešovy reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš odpočívá ve sněmovně

ČTK to řekl náměstek ministra pro regionální školství Ladislav Němec. Nově by školy mohly dostávat jednotný příspěvek na každého žáka plus paušál. Kdyby byl zachován původní návrh, ohrozilo by to existenci řady škol v malých obcích.

"Po domluvě s panem ministrem jsme rozhodli, že zastavíme reformu systému financování regionálního školství do doby vyřešení rozpočtu 2013, 2014," uvedl Němec. Chystané změny také prý začnou platit nejdřív od ledna 2014, přičemž dřív se plánoval start reformy už od příštího roku.

Hrozilo slučování tříd

Původní plán exministra Josefa Dobeše počítal s tím, že by školy dostávaly peníze podle naplněnosti tříd. To by vedlo ke slučování, případně rušení poloprázdných škol, které jsou drahé na provoz. Školy i zřizovatelé ale nápad kritizovali, ohrozil by prý existenci až 70 procent škol, hlavně v malých obcích. Petici proti reformě podepsalo 62.500 lidí.

Ministerstvo proto připravilo měkčí variantu. "Jde v podstatě o to, že ten normativ (na žáka) bude jednotný pro ten daný stupeň školy v rámci České republiky s tím, že paušál na školu zase bude nějakým způsobem zohledňovat buď velikost školy, lokalitu, celou řadu dalších parametrů," vysvětlil Němec.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…