Plzeňský primátor Baxa se vrací do školy. Pomůže s výukou

01.09.2012 14:48

Čtyři hodiny týdně má zkrácený úvazek na gymnáziu na Mikulášském náměstí v Plzni plzeňský primátor Martin Baxa. Bývalý zdejší pedagog tak podle svých slov chce udržet kontinuitu svého působení ve škole, kde dříve učil, a také je pro něj cenné potkávání se s gymnazisty. Tak jako v minulém školním roce, i v tom novém bude vyučovat zeměpis.

Plzeňský primátor Baxa se vrací do školy. Pomůže s výukou
Foto: praha.eu
Popisek: Prohlídka bytu primátora Baxy

„Je pro mne vždycky zajímavé, co si o nás myslí studenti,“ říká bývalý učitel, jeden z nejmladších českých primátorů (v polovině září mu bude 37 let), který vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně a od roku 1999 působí v Plzni. „Někdy je musím krotit, jak se ptají na řízení města. To bychom často v hodině nepokročili moc daleko.“

Odlišný názor na věc má na věc náměstek plzeňského hejtmana pro školství, mládež, sport a ekonomiku Jiří Struček. Podle něho nebylo moc vhodné, když byl za pedagogy u výběru nového ředitele školy. Jako zástupce statutárního města mohl přece být protokolárně přítomen a vše by bylo v naprostém pořádku. „Není to žádný konflikt zájmů,“ říká pro ParlamentníListy.cz Baxa. „Zřizovatelem školy je kraj, takže já s tím nemám žádný problém.“

Ředitel gymnázia Petr Mazanec je spokojen, že primátor učí „na své“ škole. „Zeměpis není tak zatěžující, aby jej to nějak znatelně zaneprázdnilo.“ Pravdou je, že i studenti nemají výhrady, naopak jsou spokojení, že jim jejich učitel tu a tam, když je čas, vysvětlí některé kroky plzeňské radnice.

Zato však námi oslovení občané krajské metropole si servítky příliš nebrali. Vesměs to byl společný názor – měl by se plně a stoprocentně věnovat řízení města, které má svých problémů dost a kantořinu si má schovat, až z vedení města odejde. Vyskytly se také názory, zda, byť to není konflikt zájmů, tak je-li morálně správné, aby zástupce tak velkého města učil, i když jen ony zmíněné čtyři hodiny týdně. Je pravdou, že bychom v historii města hledali ekvivalent dost těžko – snad jen u neurochirurga Zdeňka Mračka, který vedl Plzeň v létech 1990 až 1994.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…