Demonstrace se přelijí i do Brna, varují studenti Dobeše

22.01.2012 6:53

Zástupci studentů Masarykovy univerzity vyjádřili ve své tiskové zprávě ostrý nesouhlas s plánovanou reformou vysokého školství. Domnívají se, že za současné situace padla veškerá naděje, že by ministerstvo školství studentům ustoupilo a vytvořilo kvalitní reformu. Postup ministerstva tak nyní může vyústit v jediné - po Praze zaplaví demonstranti i ulice v Brně.

Demonstrace se přelijí i do Brna, varují studenti Dobeše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Současnou podobu reformních zákonů Studentská komora Akademického senátu MU (SKAS MU) opakovaně odmítla, neboť se domnívá, že vede k úpadku kvality vysokoškolského vzdělání. Studentům se nelíbí ani to, že ministerstvo nevzalo v úvahu četné výtky z řad akademiků.

Dobeš si za návrhem slepě stojí, stěžují si autoři textu

Zástupci studentů MU zdůraznili, že neodmítají změny ve vysokém školství jako takové, nelíbí se jim pouze podoba současné reformy. Studenti zároveň vyjádřili své zklamání z toho, že ministerstvo odmítlo veškeré návrhy na úpravu zákonů, které mu akademická obec v prosinci minulého roku poslala.

“Ministr Dobeš za svým špatným a pro vysoké školství škodlivým návrhem nadále slepě stojí a předkládá jej vládě. A to bez ohledu jak na kritiku reprezentací vysokých škol, tak sílící celospolečenský nesouhlas s těmito návrhy. Proto už nemůžeme nadále mlčet,“ píší studenti.

Studentské komoře se nelíbí především to, že ministerstvo odmítlo konsenzus i v případě těch pasáží reformy, ke kterým Rada vysokých škol, Česká konference rektorů a akademické senáty jednotlivých vysokých škol vyjádřily jednoznačný odpor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…