Fiala udělal v maturitách pořádek, pochválil exministra předák školáků

08.09.2013 19:23

Předseda Národního parlamentu dětí a mládeže, devatenáctiletý Vlastimil Navrátil, by za určitých podmínek byl pro placení školného. Rozhodně ovšem odmítá povinnou maturitu z matematiky. Vadí mu také rozdílná úroveň jednotlivých škol, říká v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Fiala udělal v maturitách pořádek, pochválil exministra předák školáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Předák školáků Vlastimil Navrátil systém českého školství schvaluje. Líbí se mu, že pro mladého člověka je vše jednoduché a nalajnované. Bere to jako ulehčení v tom, že když se v životě hledá, má alespoň nějakou oporu.

Na druhou stranu se mu nelíbí, že se na každé škole vyučuje něco trochu jiného. Mezi školami jsou přílišné rozdíly. Alespoň základní úroveň by měla být stejná, říká pro iDnes.cz. Jen jedna úroveň by také měla být u maturitních zkoušek. Sice v tom případě nevyjde plán přijímat na vysoké školy podle výsledků vyšší úrovně, díky jednotné zkoušce ale bude možné studenty lépe srovnávat.

Povinnou matematiku ne

Rozhodně by povinnou součástí maturity neměla být matematika, tvrdí Navrátil. "Jsem proti povinné matematice, ale hodně lidí tvrdí, že je potřeba, protože rozvíjí logické myšlení. Školy by se tomu musely přizpůsobit, někde přidat hodiny navíc. U sebe vím, že bych to nezvládl. Studentům bych to nezáviděl," říká.

Sám zažil zmatky ve státních maturitách, kdy se doslova za pochodu měnily podmínky. "Líbil se mi ale ministr Fiala, že v tom udělal větší pořádek a studenti byli klidnější," dodal předák školáků.

Na škodu podle Navrátila je, že učitelé často nevyužívají dostupné moderní technologie. Někteří učitelé se prý sice snaží, ale většina z nich se brání využívání internetu. Nikdy se prý ale nesetkal s tím, že by nějaký učitel řekl, že za svůj nízký plat nebude něco dělat. "Učitelé převážně chtějí učit, chtějí být dobří. Nebo už tam jsou dlouho a čekají na důchod," dodává předák školáků.

Školné by se odrazilo na kvalitě výuky

Jasný názor nemá Navrátil, co se týče školného či zápisného, o kterých se dlouhodobě diskutuje. Může některé studenty odradit, ovšem na druhou stranu zase může vést ke zkvalitnění výuky. "Není to obrovská překážka, ale ani věc, která vás nadchne," říká. "Samozřejmě ale záleží, jak by bylo školné vysoké," dodává.

Studenty by školné podle Navrátila určitě omezilo, hodně by se rozmýšleli, zda na vysokou školu jít. "Připadá mi, že vysokoškoláků je moc. A když je něco placené, tak si toho lidé více váží, takže by pak kvalitě výuky určitě věnovali větší pozornost," říká v rozhovoru pro iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…