Šikana. Dvě učitelky přišly o místo, nechaly propadnout dceru zástupkyně

29.12.2011 18:23

Nadační fond proti korupci zavádí novou sekci nazvanou "Pozitivní příklady", kde do budoucna naleznou místo stateční jedinci, kteří upozornili na podvody a nepravosti a následně byli za svoji statečnost šikanování nebo dokonce propuštěni.

Šikana. Dvě učitelky přišly o místo, nechaly propadnout dceru zástupkyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Student a vysvědčení, ilustrační foto

Na porušení závazných pravidel a další nepravosti na Gymnáziu Christiana Dopplera v Praze upozornily vyučující Jarmila Samirová a Blanka Dryková. Ačkoliv jim Česká školní inspekce dala zapravdu, byly vystaveny nátlaku a šikaně. Nakonec přišly o zaměstnání.

Všechno začalo v červnu 2009, kdy zástupkyně ředitelky neoprávněně přepsala ve třídních výkazech známku nedostatečnou na dostatečnou u své dcery a dalších dvou studentů. Učinila tak s vědomím a souhlasem ředitelky. V reakci na to učitelky Jarmila Samirová a Blanka Dryková žádaly o vrácení původní klasifikace a nařízení komisionálních zkoušek, nicméně jim nebylo vyhověno. Zapravdu jim dala až Česká školní inspekce.

Záhy došlo k podobné situaci. Jarmile Samirové byla odepřena účast na komisionální zkoušce žákyně, kterou vyučovala, a to i přesto, že na to podle školního řádu měla právo. Stěžovala si tedy u České školní inspekce, která ji dala opět zapravdu.

V reakci na toto jednání byly obě učitelky vedením školy vyzvány, aby podaly výpověď. Následovalo zrušení finančních odměn, přestože ostatním učitelům byly vypláceny, snížení osobního ohodnocení o zhruba 50%, rozesílání urážlivých emailů na jejich adresu, odebrání organizace studijního pobytu ve Velké Británii, nepravdivé nařčení ze zpronevěry financí a mnohé další akty diskriminace. Nakonec byl oběma statečným učitelkám upraven rozvrh tak, aby nemohly vykonávat své pedagogické závazky zároveň na jiné škole. Ředitelka své kroky nijak nezdůvodňovala, odmítla jednat s představitelkou odborů (ačkoliv je tomu povinna), a obě učitelky tak byly nakonec donuceny k odchodu.

Wanted - projekt protikorupčního fondu

Nadační fond proti korupci pravidelně odměňuje whistleblowery, kteří se nebojí ohlásit korupci. Půl miliónu dostal někdejší šéf Fondu životního prostředí Libor Michálek, který ohlásil připravované manipulace s eurodotacemi, a sto tisíc Ondřej Závodský za ohlášení divných zakázek na vnitru. NFPK na začátku prosince spustil projekt s názvem WANTED.  Jeden milión korun dostane ten, kdo odhalí korupci významného ekonomického rozsahu nebo zvláště zavrženíhodné korupční jednání. Podmínkou je ovšem podat takové trestní oznámení, které povede k odsouzení korupčníka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…