ČKA kritizuje vládní návrh zákona o ochraně památkového fondu

02.02.2016 18:56

Česká komora architektů (ČKA) je další organizací, která vyjadřuje NESOUHLAS se zněním vládního návrhu zákona o ochraně památkového fondu!

 ČKA kritizuje vládní návrh zákona o ochraně památkového fondu
Foto: cka.cz
Popisek: Česká komora architektů - logo

"Namísto definování hodnot a racionálního a efektivního způsobu jejich ochrany je značně obsáhlou a nepřehlednou normou, soustřeďující se na detailní popis dílčích činností a obsáhlou regulaci některých profesí. Architektonická tvorba, architekt a výsledky jeho práce, projektování, nejsou v návrhu zákona dostatečně formulovány. Chybí zde citlivá interpretace památek v souvislosti s nepotlačitelným vývojem civilizace a kultury. Návrh zákona se soustředí pouze na údržbu a konzervaci památkově chráněných objektů a opomíjí skutečnost, že nemovité kulturní památky jsou lidmi užívány a z tohoto hlediska jsou na ně kladeny nároky na reálnou funkčnost."

Na rozdíl od památkové asociace ASORKD a ostatních je ČKA oficiálním připomínkovým místem. ČKA však kritizuje i průběh přípravy a vypořádání připomínek:
"Vůči návrhu zákona o ochraně památkového fondu jsme uplatnili připomínky v rámci připomínkového řízení. Jejich vypořádání však probíhalo vzhledem k významu zákona, dle našeho názoru, překotně a pod časovým tlakem."

Viceprezidentka ASORKD Ing. arch. Marie Švábová dodává: "Počátkem července minulého roku jsme na osobním setkání ministra kultury Daniela Hermana i náměstka pro sekci kulturní dědictví Vlastislava Ourodu informovali o nejzásadnějších vadách navrhovaného zákona. Pan náměstek Ouroda řekl, že ví, že návrh zákona je nedokonalý, ale že je lepší jej přijmout teď, protože hrozí, že příští návrh by mohl být ještě horší. My si to nemyslíme. Tato vláda i sněmovna mají ještě dost času zákon přepracovat a přijmout jeho kvalitní verzi."

Vládním návrhem zákona se bude na svém jednání dne 18.2.2016 zabývat podvýbor pro kulturu. "Samozřejmě lze obsah zákona opravit pozměňovacími návrhy poslanců. Jenže když ze 151 paragrafů jich změníte 115, z poslanců se stávají ministerští úředníci. A to si myslím, není jejich práce," dodává prezident ASORKD Pavel P. Ries.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…