„Domov je doma“! V listopadu se opět chystá kampaň TÝDEN RANÉ PÉČE® 2014

04.11.2014 15:30

Kdo a jak pomáhá rodinám, které vychovávají doma dítě s postižením? A jak se přidat? To se dozví veřejnost během kampaně Týden rané péče. Již po sedmé se spojí pracoviště sociální služby raná péče při pořádání osvětové kampaně.

„Domov je doma“! V listopadu se opět chystá kampaň TÝDEN RANÉ PÉČE® 2014
Foto: red
Popisek: Ilustrační foto - Týden rané péče

„…Náš Honzík obohatil nejen nás, ale probudil to nejlepší v lidech v našem okolí. V našem malém pohraničním městečku přátelé a známí uspořádali několik sbírek k tomu, abychom mohli zlepšit jeho životní podmínky.“ (výpověď maminky Honzíka, Naše cesta, SPRP 2012).

Motto Mít dobrý start, dává charakter kampani i jednotlivým akcím. Všem organizacím, které poskytují službu rané péče, jde hlavně o to, aby každé dítě s postižením mělo dobrý start do svého života. První roky života jsou ve vývoji dítěte těmi nejdůležitějšími.

Letos se ke spolupráci přihlásilo již 23 pracovišť rané péče z různých regionů, podporující děti s různým postižením. 

Celkem je v České republice 45 pracovišť s registrovanou službou raná péče, 42 je nestátních, 2 jsou obecní a 1 je zřizováno MPSV. Dohromady nabízí služby s kapacitou pro 1995 rodin dětí s postižením do sedmi let.

Pracovnice sociální služby jezdí na konzultace s rodiči k nim domů, do jejich přirozeného prostředí. Společnost pro ranou péči provozující střediska pro rodiny dětí zrakovým postižením poskytla např. v loňském roce 1763 konzultací rodičům v jejich domácnostech, 1573 telefonických konzultací a 6595 výpůjček knih, hraček, filmů a speciálních pomůcek. Federace rodičů a přátel sluchově postižených provozující ranou péči pro rodiny dětí se sluchovým postižením uskutečnila 744 konzultací v domácím prostředí a 1736 telefonických a mailových konzultací na území celé ČR (Výroční zprávy).

„Pro nás bylo výborné, že jste jezdili sem domů…Také jsem měla plno otázek, které se mi s vaší pomocí začaly odkrývat…Na území nemocnice jsem se bála zeptat, aby nám nenašli novou diagnózu. (výpověď maminky Jáchyma, Naše cesta, SPRP 2012)

Pro dítě s postižením je nejlepší, když v jeho zájmu spolupracují nejen odborníci (sociální služby, lékaři, učitelé, rehabilitační pracovnice…), ale i rodina, sousedé, kamarádi či dobrovolníci.

Kampaň proběhne v médiích, v rámci výstav, koncertů, zážitkových programů, dní otevřených dveří, on-line poradenství, seminářů pro studenty, dobrovolníky i širokou veřejnost

od pondělí 24. listopadu do neděle 30. listopadu 2014.

„Spolupracujeme již tradičně nejen střediska rané péče mezi sebou, ale přidávají se k nám i dobrovolníci, studenti, sponzoři, významné osobnosti, herci a vědci. V minulosti se ke kampani přidala mateřská centra, porodnice, divadla, internetové servery, vydavatelství… To nás těší a je to dobrá zpráva rodinám: pokud se rozhodnou vychovávat dítě doma, nezůstanou bez pomoci…“ říká předsedkyně Společnosti pro ranou péči Pavla Matyášová

Společnost pro ranou péči, Klimentská 2, Praha 1, 110 00, 777 235 630, 224 826 658, centrum@ranapece.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…