Elektrárna Dlouhé Stráně, jeden z „divů Česka“, se dočkala poštovní známky

15.03.2018 18:53

Česká pošta uvedla do oběhu ve středu 14. března 2018 novou příležitostnou poštovní známku z cyklu Krásy naší vlasti, která připomíná přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně. Autorem příležitostné známky je Adolf Absolon a autorem liniových kreseb a rytcem obálky prvního dne vydání (FDC) je Martin Srb.

 Elektrárna Dlouhé Stráně, jeden z „divů Česka“, se dočkala poštovní známky
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Na příležitostné poštovní známce je pohled na přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně. Na obálce prvního dne vydání (FDC) autor využil motivu Petrových kamenů. Do razítka autor zapracoval motiv přísně chráněného stenoendemitu Petrových kamenů – zvonku jesenického.

Výstavba elektrárny byla zahájena v květnu 1978. Na počátku osmdesátých let však byla z rozhodnutí centrálních orgánů převedena do útlumového programu. V roce 1985 došlo k modernizaci projektu a po roce 1989 bylo rozhodnuto stavbu dokončit. Do provozu byla elektrárna uvedena v roce 1996. Elektrárna Dlouhé stráně plní v elektrizační soustavě několik významných funkcí – statickou, dynamickou a kompenzační. Statickou funkcí se rozumí přeměna nadbytečné energie v soustavě na energii špičkovou - v době přebytku elektrické energie v síti (především v noci) se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrický proud. Dynamickou funkcí přečerpávací vodní elektrárny se rozumí schopnost plnit funkci výkonové rezervy systému, vyrábět regulační výkon a energii a podílet se na řízení kmitočtu soustavy. Kompenzační provoz slouží k regulaci napětí v soustavě.

V roce 2005 Dlouhé stráně zvítězily v internetové anketě serveru iDNES o „div Česka“ poté, co ve finálovém kole získaly 13 555 z téměř 31 tisíc zaslaných hlasů. V rámci cyklu Krásy naší vlasti už byla vydána například v roce 2017 známka Porta Bohemica, v roce 2016 Hrad Buchlov, nebo v roce 2015 Největší hradní zřícenina v ČR – Rábí.

Známka byla vytvořena technikou plnobarevného ofsetu, obálka prvního dne vydání (FDC) pak ocelotiskem z ploché desky. Nominální hodnota známky činí 23 Kč, což odpovídá poštovnému v rámci České republiky pro obyčejné dopisy do 100 g. Vychází v nákladu 160 tisíc kusů a zájemci ji mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …