Kaple sv. Anny v Hoštěnicích u Brna září zásluhou Lesů ČR novotou

13.05.2014 16:40

Lesy ČR získaly 1. místo v soutěži Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje 2013 v kategorii „Drobné stavby“.

 Kaple sv. Anny v Hoštěnicích u Brna září zásluhou Lesů ČR novotou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Lesy České republiky, s. p., zdárně dokončily opravu jednoho z významných historických objektů, který mají ve své správě – barokní kaple
sv. Anny v obci Hoštěnice v okrese Brno venkov v Jihomoravském kraji. Objekt pocházející z roku 1748 je od května roku 1958 nemovitou kulturní památkou; dnes představuje nejvýznamnější historickou pamětihodnost obce Hoštěnice. Nachází se v lesním porostu, nedaleko od obce severozápadním směrem, na kopci Hádek. Náklady na opravu kaple dosáhly výše necelých 600 tisíc korun.  Veškeré opravy probíhaly v součinnosti s Národním památkovým ústavem.

Obnovu Lesy ČR realizovaly v rámci „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu u LČR“ sloužícího k podpoře a rozvoji veřejně prospěšných funkcí lesů –k financování konkrétních investičních i neinvestičních projektů na obnovu, výstavbu a údržbu turistických cest, naučných stezek, odpočinkových míst, studánek, kulturních památek, opatření na ochranu biologické rozmanitosti a mnoha dalších činností v lesích obhospodařovaných Lesy ČR.

Jasným důkazem, že se oprava kaple skutečně povedla je dnešní významné ocenění udělené Lesům ČR Jihomoravským krajem za 1. místo v soutěži Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2013 v kategorii „Drobné stavby“. Zástupci Lesů ČR dnes ocenění osobně převzali od radní Jihomoravského kraje Bohumily Beranové, a to v rámci slavnostního aktu, který se uskutečnil v budově Krajského úřadu Jihomoravského kraje v Brně.

Díky opravě má dnes kaple sv. Anny kompletně novou střechu, fasádu a také přilehlý terén. Ve svahu nad kaplí navíc turistům a návštěvníkům slouží k příjemnému posezení nové dřevěné lavičky.

O kapli sv. Anny se vypráví, že byla stavěna zároveň s poutním kostelem ve Křtinách. Má se za to, že na jejím místě bývalo překladiště cihel, které se na stavbu kostela vozily z cihelny v Tvarožné a v lese nad Hostěnicemi se překládaly. Po dokončení stavby kostela se dle historických pramenů
ze zbylých cihel postavila kaple zasvěcená sv. Anně, údajně z vděčnosti, že na sv. Annu (26. 7.) začala ustupovat silná morová nákaza sužující obyvatele Hoštěnic. U kaple se každoročně za hojné účasti lidí koná u příležitosti svátku sv. Anny slavnostní pobožnost s hudebním doprovodem. Nejvíce se lidé u kaple zastavují o víkendech, kdy zde na tomto krásném a klidném místě nacházejí klid, odpočinek i odreagování. Čas od času si místo vybírají snoubenci k uspořádání svatebního obřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…