Moravská zemská knihovna ocení nejlepší obecní knihovny Jihomoravského kraje

18.11.2017 15:09

V úterý 21. listopadu se v Moravské zemské knihovně uskuteční Slavnostní setkání knihoven a zastupitelů obcí Jihomoravského kraje, na kterém převezme šest nejlépe pracujících obecních knihoven ocenění za vynikající práci pro rozvoj obce a nadstandardní rozvoj veřejných knihovnických informačních služeb.

 Moravská zemská knihovna ocení nejlepší obecní knihovny Jihomoravského kraje
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Síť veřejných knihoven v České republice vzbuzuje obdiv a uznání v kulturním světě. Jejich rolí už není jen půjčování knih, ale zvláště v poslední době se přetvářejí v komunitní centra, která zajišťují občanský život obcí. Slavnostní akce se koná za podpory Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Úvodní slovo pronese ředitel MZK v Brně prof. Tomáš Kubíček spolu se zástupcem kraje – radním pro kulturu, Ing. Tomášem Soukalem. Cenu převezmou pracovníci knihovny a starostové obcí ze všech okresů Jihomoravského kraje.

Setkání knihoven Jihomoravského kraje spojené s oceňováním má svoji tradici již od roku 2011. Za tu dobu se stalo důležitou součástí aktivit Moravské zemské knihovny probíhajících v rámci výkonu regionálních funkcí podporovaných z dotace Jihomoravského kraje.

Cena se uděluje jako vyjádření uznání knihovně za její činnost a zásluhy o kvalitativní rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb a o celkový rozvoj kulturního života měst a obcí. Mezi sledovaná kritéria patří kromě statistických ukazatelů zejména úspěšná kulturně vzdělávací činnost, komunitní role knihovny a zapojení do celostátních či mezinárodních projektů.

„Od roku 1919, kdy byl vyhlášen první knihovnický zákon, se role knihoven jako nástroje demokratizace společnosti nezměnila. V dnešní době, v níž se povědomí o významu společenských hodnot vytrácí, pak knihovny jen trvají na tomto důvodu svého vzniku. A to je hlavní hledisko i pro letošní oceňování knihoven“, říká k tomu ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

Akci podporuje také firma Elsyst Engineering, Knihkupectví Daniela a CEIBA.

Kdy:
21. listopadu 2017, v 10.00

Kde:
Konferenční sál Moravské zemské knihovny v Brně, Kounicova 65a, Brno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…