Národní galerie hledá výstavní projekt pro bienále umění v Benátkách

20.07.2018 7:35

Národní galerie v Praze vypsala otevřenou soutěž na výstavní projekt pro Český a Slovenský pavilon na 58. mezinárodním bienále umění v Benátkách. Nejstarší světová přehlídka umění proběhne od května do listopadu 2019.

 Národní galerie hledá výstavní projekt pro bienále umění v Benátkách
Foto: prague.eu
Popisek: Sídlo Národní galerie v Praze

Hlavní téma 58. ročníku inspirovala starověká čínská kletba „Nechť žiješ v zajímavých časech“, která odkazuje k dobám nepokojů a nejistoty – jako je podle kurátorů ta dnešní. Vedoucím kurátorem bude Američan žijící v Londýně Ralph Rugoff.

Bienále v Benátkách příláká ročně více jak půl milionu mezinárodních návštěvníků. První ročník se konal v roce 1895, Československo se ho účastní již od roku 1920. Český a Slovenský pavilon architekta Otakara Novotného z roku 1926 patří navíc mezi nejcennější stavby v areálu. Vítěz otevřené soutěže Národní galerie převezme příští rok pomyslnou štafetu od Jiřího Davida, který v roce 2015 v Benátkách představil instalaci Apoteóza, jenž interpretovala jeden z obrazů cyklu Slovanská Epopej Alfonse Muchy.

Zájemci mohou své návrhy odevzdat do 17. září 2018. Podrobné informace o veřejné zakázce na návrh projektu jsou k dispozici na profilu Národní galerie v Praze v rámci Národního elektronického nástroje (ZDE).

Původní bienále umění střídá od roku 1980 také bienále architektury. Letos představila Národní galerie na architektonickém bienále projekt UNES-CO Kateřiny Šedé (více ZDE). Ten zkoumá, jak cestovní ruch ovlivňuje život ve městech a britský deník The Guardian ho zařadil mezi nejzajímavější instalace letošního ročníku (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…