„Není cesty zpět“ – šestý ročník dopravně bezpečnostní akce DPP a Policie ČR

09.10.2015 20:00

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a Policie ČR představí během října již šestý ročník projektu „Není cesty zpět,“ který má za cíl upozornit chodce na rizika spojená s každodenním provozem tramvají. Akce potrvá deset dní – od 12. do 22. října 2015. Kampaň je zaměřena především na školáky.

„Není cesty zpět“ – šestý ročník dopravně bezpečnostní akce DPP a Policie ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Na vybraných čtyřech místech v Praze bude přistavena speciálně upravená „preventivní tramvaj“, ve které budou pro žáky základních škol připraveny přednášky a besedy. Během nich budou dispečeři a řidiči DPP společně s policisty z Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy prezentovat základní bezpečnostní pravidla a specifika tramvajového provozu v Praze.

„Aby doprava v hlavním městě mohla fungovat co nejlépe a byla především bezpečná, je potřeba, aby se odpovědně chovali všichni účastníci provozu. Tedy nejen řidiči, o kterých je řeč nejčastěji, ale také chodci. Vítám proto, že akce obdobného typu pravidelně v našem hlavním městě probíhají,“ řekl Petr Dolínek, náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu.

„Prevence je velmi důležitá, zejména u školáků. Věřím, že pokud se v dětství naučí správně dodržovat pravidla silničního provozu, budou v tom pokračovat i v dospělosti,“ doplnila Irena Ropková, radní pro oblast školství.

Tematiku budou dokreslovat informační materiály a fotografie, umístěné uvnitř tramvaje, na kterých jsou zachyceny následky dopravních nehod tramvají s chodci a především činnost složek IZS při těchto nehodách. Fotografie pochází z archivů Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy a DPP. Ty mají chodce odradit od zbytečného riskování a pomoci jim uvědomit si, jaká rizika s sebou nese neopatrné přecházení vozovky.

„Stále mnoho lidí si neuvědomuje, že tramvaj má na přechodu pro chodce přednost. I přes veškerou snahu, kterou DPP do osvěty vkládá, stále dochází k případům nebezpečného či dokonce riskantního přecházení vozovky těsně před projíždějící tramvají. Považuji za důležité, aby si chodci i díky podobným akcím pamatovali skutečnost, že tramvaj má přednost,“ řekl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Za pomoci této osvěty chce DPP snížit počet dopravních nehod způsobených srážkou tramvaje s chodcem. Akce je určená široké veřejnosti, ale míří především na žáky základních škol, které chce edukovat a nabádat k tomu, aby dávali lepší pozor při přecházení vozovky. Součástí projektu budou také hlášení v tramvajích, která budou po dobu konání akce na rizikových místech upozorňovat cestující, že „na přechodu pro chodce nemá chodec přednost před tramvají“.

Přednášky a besedy probíhají vždy od 8:30 hodin – do 11:30 hodin ve speciální tramvaji, přistavené na těchto místech:

  • 12. a 19. října – Výstaviště Holešovice (pravá kolej za výstupní zastávkou)
  • 13. a 20. října – Červený Vrch (nově zrekonstruované obratiště)
  • 14. a 21. října – Olšanské hřbitovy
  • 15. a 22. října – Dvorce

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 148 autobusových linek, dále 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2015 bylo ve vlastnictví společnosti 1 194 autobusů, 922 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 167 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2015 celkem 10 799 zaměstnanců, z toho 4 191 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…