„Není cesty zpět“ – začíná sedmý ročník dopravně bezpečnostní akce DPP a Policie ČR

21.11.2016 17:41

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a Policie ČR uskuteční ve dnech 22. – 25. listopadu 2016 již sedmý ročník dopravně bezpečnostního projektu „Není cesty zpět“.

„Není cesty zpět“ – začíná sedmý ročník dopravně bezpečnostní akce DPP a Policie ČR
Foto: DPP
Popisek: Dopravně bezpečnostní projekt „Není cesty zpět“

Cílem preventivní kampaně, která se zaměřuje především na žáky základních škol, je upozornit chodce na rizika spojená s každodenním provozem tramvají. V rámci projektu bude na čtyřech vybraných místech opět přistavena tzv. preventivní tramvaj, v níž budou probíhat edukační přednášky.

V předposlední listopadový týden bude na čtyřech místech v Praze přistavena speciálně vyzdobená preventivní tramvaj. Uvnitř vozu naleznou žáci základních škol informační materiály a fotografie s bezpečnostní tematikou. Snímky vyobrazující následky dopravních nehod tramvají s chodci a činnost složek Integrovaného záchranného systému (IZS) při těchto střetech mají žáky odradit od zbytečného riskování při přecházení vozovky. Dispečeři a řidiči DPP společně s policisty z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy zase během přednášek poučí žáky o bezpečnostních pravidlech a specifikách tramvajového provozu v Praze.

„Během první poloviny letošního roku došlo k 41 srážkám tramvají s chodcem, za celý loňský rok bylo těchto nehod celkem 99. Vzhledem ke zhoršujícím se statistikám je nutné, abychom i nadále pokračovali v preventivní kampani a hlavně dětem připomínali, že na rozdíl od jiných vozidel má tramvaj na přechodu pro chodce přednost,“ řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas (ČSSD).

Na rozdíl od ostatních vozidel má tramvaj na přechodu pro chodce přednost. Toto pravidlo však chodci často nerespektují. Ročně tak v Praze dochází k desítkám nehod. V posledních letech navíc srážek tramvají s chodci mírně přibývalo. I proto již sedmým rokem probíhá dopravně bezpečnostní akce s názvem „Není cesty zpět“, jež má upozornit na možná rizika při přecházení vozovky a pomoci snížit počet nehod. Součástí projektu budou také hlášení v tramvajích, která budou po dobu jednoho měsíce (od čtvrtka 24. 11. 2016) na rizikových místech upozorňovat cestující, že „na přechodu pro chodce nemá chodec přednost před tramvají“.

Přednášky a besedy budou probíhat vždy od 8:15 hodin do 11:30 hodin ve speciální tramvaji přistavené na těchto místech:

  • 22. listopadu – Dvorce
  • 23. listopadu – Červený Vrch
  • 24. listopadu – Vozovna Žižkov
  • 25. listopadu – Výstaviště Holešovice

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 142 autobusových linek, dále 24 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2016 bylo ve vlastnictví společnosti 1 175 autobusů, 921 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 175 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2016 celkem 10 881 zaměstnanců, z toho 4 194 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…