Protonoví bojovníci se znovu setkali v Protonovém centru

23.11.2016 13:02

V pořadí už čtvrté setkání pacientů uspořádal Nadační fond pro protonovou terapii v Protonovém centru v Praze 22.11.2016. Tentokrát se sešla více jak stovka pacientů, kteří díky protonové léčbě vyhráli nad rakovinou prostaty.

 Protonoví bojovníci se znovu setkali v Protonovém centru
Foto: PTC
Popisek: Setkání pacientů Protonového centra v Praze

Dle samotných pacientů i z posledních dat analýzy výsledků protonové léčby se prokázalo, že 95% z nich netrpí komplikacemi, které tak často trápí pacienty, kteří jsou nuceni podstoupit fotonovou léčbu tedy klasické ozařování. Jelikož jsou protony přesné a tedy nezasáhnou zdravé orgány nemocného, jsou zachovány i erektilní funkce. Hlavní lékař Protonového centra MUDr. Kubeš k tomu dodává: „ Po protonové léčbě je 97% nemocných bez změny sexuálních funkcí. Po fotonové léčbě, ať už IMRT či brachyterapii, postihuje erektilní dysfunkce, tedy impotence až 40% nemocných.“  Při běžné léčbě 30% pacientů pociťuje výrazné pálení a bolesti při močení, zeslabení močového proudu, časté nucení na stolici, případně i průjem a bolesti břicha. Protonová léčba však tyto komplikace snižuje na minimum.

Rakovinou prostaty onemocní každý rok až 9 tisíc českých mužů. Z pohledu čísel je pro muže druhou největší onkologickou hrozbou. Riziko roste s věkem, ale nevyhýbá se ani mladším mužům, kde je nádor zase agresivnější a tedy i nebezpečnější. Protonová terapie přinesla nové možnosti do léčby rakoviny prostaty a slaví úspěchy v ČR i po celém světě. Dosud požívané metody – zejména běžné ozařování či operace – znamenají i určitá rizika a nežádoucí vedlejší účinky. Ty právě protonová terapie zcela eliminuje nebo snižuje na minimum. Dokonale přesný paprsek je šetrný ke zdravé tkáni. Ve srovnání s běžnou léčbou je šance na zachování potence velmi vysoká, snižuje se riziko poškození močového měchýře a tenkého střeva a s tím spojené riziko inkontinence. Hlavní fyzik protonového centra Mgr. Vladimír Vondráček potvrzuje: „Protonová terapie léčby rakoviny prostaty je nejefektivnější ozařovací metodou“.

Pacienty na setkání seznámil MUDr. Kubeš i s nejnovějšími výsledky léčby karcinomu prostaty

a dodal: „právě pacienti s rakovinou prostaty jsou nejčetnější skupinou a to jak ve světových protonových centrech, tak i v Praze a s léčbou karcinomu prostaty jsou největší zkušenosti. Nedávno publikované studie potvrdily vyšší procento přežívání pacientů bez návratu onemocnění a nižší výskyt pozdních nežádoucích účinků.

Vzhledem k tomu, že protonová radioterapie je nákladově srovnatelná s moderními fotonovými technikami, jedná se vzhledem k násobně menším nákladům na léčbu komplikací o metodu přinášející úsporu plátcům péče, tedy zdravotním pojišťovnám.“ Nemusí pak například řešit astronomické úhrady za inkontinenční pomůcky.

Protonové centrum v Praze prokázalo excelentní výsledky léčby karcinomu prostaty. 97% úspěšnost léčby rakoviny prostaty řadí Protonové centrum mezi naprostou světovou špičku. Od roku 2012 se tu léčilo 793 nemocných s karcinomem prostaty, z toho 225 s nízce rizikovým karcinomem, 256 se středně rizikovým karcinomem a 214 s vysoce rizikovým karcinomem. Průběžné sledování výsledků v PTC potvrzuje vysokou efektivitu léčby a zároveň její nízkou toxicitu, tedy nízké vedlejší účinky způsobené škodlivým zářením. Karcinom prostaty je diagnóza, kde Protonové centrum klade mimořádný důraz na sledování dat a vedení klinických registrů, nejen pro své potřeby, ale zejména pro potřeby plátců zdravotní péče a srovnání s jinými léčebnými modalitami.

Pacienti Protonového centra tradičně využívají tato setkání k neformálním rozhovorům s lékaři, ale i ke sdílení zkušeností mezi sebou. „Přeci jen mluvit o rakovině prostaty a o potížích, které mohou být spojeny s její léčbou je stále trochu tabu. Naším cílem je dát pacientům možnost setkat se v bezpečném prostředí, kde mohou mluvit o svých zkušenostech s ostatními pacienty, bavit se o své nemoci bez ostychu. Vlastně tenhle nápad vznikl spontánně na křtu knížky „Protonoví bojovníci“, která právě pojednává o léčbě rakoviny prostaty. Tehdy jsem si všimla, že pacienti jakoby pookřáli, vyměňovali si zkušenosti, předávali je těm, kteří byli třeba na počátku léčby a zase sbírali zkušenosti od těch, kteří byli třeba už dva roky po léčbě. A tak jsme se rozhodli podobné příležitosti vytvářet a podporovat setkávání pacientů“ vysvětluje ředitelka Nadačního fondu pro protonovou terapii Mirka Čejková. „Podobné aktivity chceme časem uspořádat i na Slovensku, odkud se přijíždí léčit stále víc mužů s karcinomem prostaty. Zejména program léčby časného stadia, kdy léčba trvá pět dní, je pro muže a kvalitu jejich života velmi atraktivní“

Protonová léčba je standardní léčebnou metodou a hrazenou ze zákona všemi českými zdravotními pojišťovnami. Kromě rakoviny prostaty dosahuje protonová léčba excelentních výsledků při léčbě nádorů dětského věku, mozku, hlavy a krku. Prokazatelné a světově diskutované jsou výsledky pří léčbě lymfomů. Protonové centrum se specializuje i na léčbu vzácných diagnóz jako jsou určité typy karcinomu plic, slinivky, břicha a úspěšným je program léčby levostranného karcinomu prsu, kdy protonová terapie ochrání srdce pacientky.

Ve všech světových onkologických klinikách je protonová terapie součástí komplexní onkologické péče, kterou doporučil Americký výbor pro radiační onkologii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…