Stát i obce získají více peněz z vydobytých nerostů. Senát schválil důležitou novelu horního zákona

03.03.2016 20:33

Od roku 2017 se zvýší příjmy státu i obcí z vydobytých nerostů. Umožní to vládní novela horního zákona, která úspěšně prošla Poslaneckou sněmovnou a kterou dnes potvrdil i Senát.

 Stát i obce získají více peněz z vydobytých nerostů. Senát schválil důležitou novelu horního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

O 427 milionů korun více získá státní rozpočet díky změnám ve výpočtu úhrad z vydobytých nerostů obsaženým v novele horního zákona, která nyní míří k podpisu prezidentu republiky. Díky změně sazeb úhrad z dobývacího prostoru si polepší rovněž příjmy obcí. Zde bude novela představovat navýšení ze současných cca 14 milionů korun na 100 milionů korun.

"Jsem velmi rád, že se podařilo tuto důležitou novelu prosadit a výrazně narostou příjmy státu i obcí. V současnosti už totiž nebyly tyto příjmy odpovídající. Uměl bych si představit i větší zvýšení, ale nalezené řešení, které znamená prakticky zdvojnásobení úhrad z klíčových dobývaných nerostů, je kompromisem, nad kterým se podařilo najít shodu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Novela horního zákona konkrétně mění sazby úhrady z dobývacího prostoru na 1000 Kč za hektar plochy v případě, že je v něm povolena hornická činnost a 300 Kč ve zbývajících případech. Dále pak novela zdvojnásobuje úhrady z vydobytých nerostů s výjimkou černého uhlí, hnědého uhlí dobývaného hlubinně, radioaktivních nerostů, ropy a hořlavého zemního plynu.  

Výše úhrady z vydobytého nerostu se vypočítá jako součin množství vytěženého nerostu a sazby pro jednotlivé druhy nerostů. Součástí novely je též úprava, že sazby úhrad za jednotlivé druhy vydobytých nerostů nebudou stanoveny vyhláškou, jako je tomu doposud, ale vládním nařízením, což státu umožní pružně reagovat na ekonomický vývoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…