Středočeský kraj představí architektonické skvosty na Pražském hradě

27.06.2015 10:20

Letošní devátý ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha 2015 v Jiřském klášteře na Pražském hradě se ponese ve znamení oslav 15. výročí založení krajů.

 Středočeský kraj představí architektonické skvosty na Pražském hradě
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

Ústřední výstava akce, nad níž převzali záštitu prezident ČR Miloš Zeman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek, má název Památky mého kraje a jednotlivé kraje na ní představí nejen architektonické skvosty, ale i charakteristickou kulturu, umění a objekty.

„Středočeský kraj se může pochlubit řadou úžasných architektonických objektů – od historických památek až po moderní stavby nedávné minulosti a dnešní doby. Nezávidím organizátorům výstavy, kteří z nich museli vybrat ty opravdu nej, aby se vešli na vymezený prostor expozice. Jsem přesvědčený, že se na festivalu představíme jako region, v němž lidé rádi žijí a v němž je radost žít,“ prohlásil středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Každý kraj tak bude prezentován

Výstavu Památky mého kraje organizátoři připravují ve spolupráci s jednotlivými pracovišti Národního památkového ústavu a řadou muzeí a galerií z České republiky. Každý kraj tak bude prezentován dvěma modely historických budov, mozaikou dobových fotografií historických památek a současných fotografií zajímavých architektonických objektů, krajských kulturních akcí, zajímavých měst z pohledu cestovního ruchu, vybraným uměleckým dílem, velkoformátovou fotografií a předmětem, charakterizujícím nejlépe daný kraj. Přírodní a kulturní dědictví každého kraje i jeho specifika budou promítány formou krátkých filmů na obrazovce, která bude součástí expozice.

„Síla expozice spočívá v tom, že se na výstavě představí všechny kraje tím nejlepším z památek, architektury, kultury a historie, a tak představí Pražanům i turistům plejádu známých i méně známých památek a zajímavostí z celé České republiky. Na přípravě výstavy již tradičně spolupracujeme se Správou Pražského hradu,“ uvedl ředitel festivalu Petr Ivanov.

V rámci festivalu budou probíhat další výstavy a přednášky po celé Praze

Součástí přehlídky bude i více než deset dalších výstav včetně prezentace architektonických památek z dalších 31 států světa. V rámci festivalu budou probíhat i další výstavy a přednášky po celé Praze. Jednou z doprovodných akcí je třeba výtvarně-architektonický projekt Hravý architekt pro žáky třetích a čtvrtých tříd základních škol, do nějž se kromě českých zapojily i děti z osmnácti dalších států. Pro odbornou veřejnost a zástupce krajů se bude konat také konference na téma Strategie financování nemovitých kulturních památek, organizovaná ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…