Třináct projektů Lesů ČR přispělo k obnově lesů v Krušných horách

20.02.2016 15:03

Zlepšit stav lesů v severozápadních Čechách, zejména v Krušných horách, to bylo cílem třinácti projektů realizovaných v letech 2010 až 2015 státním podnikem Lesy České republiky. Obnova 1453 hektarů lesa přišla na 232 miliony korun bez daně, výrazně přispěla Evropská unie. Celkem bylo vysazeno šest a půl milionu sazenic.

 Třináct projektů Lesů ČR přispělo k obnově lesů v Krušných horách
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Projekty za 232 milionů korun bez DPH spolufinancovala 209 miliony korun Evropská unie prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí (dále OPŽP).

Zlepšit přírodní poměry v lesích a podpořit druhovou a prostorovou skladbu porostů způsobem odpovídajícím přírodním podmínkám dané oblasti se podařilo v jedenácti projektech realizovaných v rámci OPŽP z oblasti podpory „Obnova krajinných struktur“. Hrazena byla i péče o vysazené dřeviny. K nejnákladnějším položkám patřila stavba oplocenek chránících listnaté dřeviny a jedli proti škodám způsobeným zvěří. Vysazené stromky byly také ošetřeny proti buřeni a napadení škůdci, jako je klikoroh či hlodavci.

„V Krušných horách jsme se zaměřili na obnovu lesa v rozsáhlé oblasti zasažené průmyslovým znečištěním ovzduší, k němuž došlo v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Silně poškozené a odumírající lesní porosty tehdy lesníci nahradili odolnějšími dřevinami. Mám na mysli především smrk pichlavý, břízu bradavičnatou a modřín opadavý. Ty však během let silně poškodil vítr, sníh i námrazy a nyní trpí houbovými chorobami - zejména smrk pichlavý je napadený kloubnatkou smrkovou,“ vysvětlil krajský ředitel Lesů ČR z Teplic Zdeněk Růžek.

Protože se imisní vlivy od 90. let minulého století značně snížily, byly v rámci projektů náhradní dřeviny vykáceny a nahrazeny původními dřevinami. „Do lesů vracíme tak zvanou Hercynskou směs, tedy smrk ztepilý v kombinaci s bukem lesním a jedlí bělokorou. Záleží na nadmořské výšce. Ve spodních partiích Krušných hor jsme vysadili zejména listnáče, od 700 metrů nad mořem převládají smrky v kombinaci s jedlí a bukem,“ dodal Zdeněk Růžek.

V rámci OPŽP, konkrétně „Podpory biodiverzity“, se realizovaly dva projekty. Na Lesní správě Litvínov vznikly v ptačí oblasti Východní Krušné hory na deseti hektarech tři tokaniště určené pro zlepšení biotopu tetřívka obecného. Na Lesní správě Klášterec lesníci na osmi hektarech vytvořili u obce Kovářská přezimovací obůrku vybavenou centrálním seníkem a krechtem. V zimě slouží především k monitoringu populace jelení zvěře. Uzavřená zvěř pak nepůsobí škody v okolních lesích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…