100. výročí narození B. Hrabala ve vysílání ČRo

28.03.2014 10:54

Na dnešek připadá výročí 100. let od narození Bohumila Hrabala.

100. výročí narození B. Hrabala ve vysílání ČRo
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Hosty Radiožurnálu budou osobnosti, které jsou s Hrabalem úzce spjaty. Dnes to bude Jan Řehounek, zakládající člen Klubu čtenářů Bohumila Hrabala. V týdnu 24.–28. března se koná pravidelná soutěž Radiožurnálu věnována Hrabalovým filmům, do vysílání jsou zařazovány i reportáže z míst, která jsou s Hrabalovým životem spojena a kde si letos lidé kulaté výročí připomínají.

Na Dvojce bude dnes hostem pořadu Je jaká je Ivo Krobot, Hrabalův osobní přítel a „dvorní“ divadelní režisér. Sobotní RozHraní (29. března) pak nabídne nejcennější zvukové archivní nahrávky, které s Hrabalovým životem a dílem souvisí, včetně pořadu A léta běží, vážení přímo s Bohumilem Hrabalem. Václav Žmolík 24.–27. března putoval Po Česku Nymburkem a Kerskem Bohumila Hrabala.

Český rozhlas Plus – dnešní Zaostřeno bude o způsobu psaní Bohumila Hrabala, o chudobě v bohatství a o jeho pověstné kožešinové beranici (17.40 hodin). Posluchače provede reportér Lubomír Smatana. Osobnost Bohumila Hrabala představil ČoO Plus také ve čtvrtečním cyklu Portréty.

Vltava připravila speciální  Víkendovou přílohu i Páteční večer (28. března) o Bohumilu Hrabalovi. Jeho básně se objeví v Souzvuku (30. března) a posluchači uslyší na přelomu března a dubna i jeho devítidílnou četbu na pokračování Bambini di Praga. Texty historika umění Josefa Kroutvora o Hrabalovi nabídne Vltava v cyklu Psáno kurzívou (28. března). Kompozice 3 pořadů na téma Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále odvysílá Vltava 29. března od 9.00 hodin.

Radio Wave připravilo na dnešek do pořadu On Air příspěvky vztahující se k B. Hrabalovi, např. anketu s mladými čtenáři jeho knih, s překladatelem do angličtiny atd., zhodnocení filmových adaptací děl B. Hrabala nebo rozhovor s Tatianou Svatošovou (autorkou graffiti pocty B. Hrabala na Palmovce). V neděli moderátoři pořadu Hergot! posluchačům přiblíží spiritualitu v díle B. Hrabala.

Regionální stanice připomenou Bohumila Hrabala jednotlivě v kontextu svých krajů, ale i ve dvou společných pořadech – Česko – země neznámá (28. března) a Hvězdné návraty (29. března). Český rozhlas Hradec Králové připravil do pořadu Návštěva vyprávění Radko Pytlíka o jeho setkáních s Hrabalem. Český rozhlas Plzeň v premiéře odvysílá literární vzpomínku na Bohumila Hrabala od františkolázeňské básnířky Aleny Vávrové Soukromá Hrabaliana (29. března). Český rozhlas Region, střední Čechy  připravilo dokument Stopy Bohumila Hrabala o místech v kraji, která se otiskla do jeho tvorby (28. března).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…