115 let slaví Vysoké učení technické v Brně

24.11.2014 17:49

K výročí 115 let od založení Vysokého učení technického v Brně se konala řada akcí prakticky v průběhu celého roku. Oslavy vyvrcholí ve středu 26. 11. 2014 na dvou setkáních akademické obce.

115 let slaví Vysoké učení technické v Brně
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Na slavnostním zasedání vědecké rady VUT v Brně v aule centra VUT na Antonínské 1, budou uděleny čestné doktoráty prof. Ing. Arminu Delongovi a Ing. arch. Viktoru Rudišovi. Na odpoledním slavnostním akademickém shromáždění v Městském divadle Brno budou předány zlaté a pamětní medaile VUT v Brně významným spolupracovníkům a vědcům a pedagogům VUT, kteří se zasloužili o rozvoj této instituce. S oslavou je také spojeno divadelní představení DUCH v Městském divadle Brno.

Ve dvoraně centra VUT v Brně byla instalována výstava fotografií Přemysla Janíčka z prostředí VUT k 25. výročí sametové revoluce. Na fotografiích z listopadových událostí roku 1989 najdou pamětníci vedle reportážních snímků tehdejších studentů i známé tváře divadelníků.

Vysoké učení technické v Brně je nestarší českou vysokou školou na Moravě. Rakouský císař a uherský král František Josef I. podepsal dekret o založení české vysoké školy technické v Brně 19. září 1899. Panovník současně jmenoval první čtyři profesory; rektorem se stal prof. PhDr. Karel Zahradník, tehdejší profesor univerzity v Záhřebu. Noví učitelé dorazili do Brna 2. října 1899. Ke studiu se zapsalo 47 posluchačů, 33 řádných a 14 mimořádných, v průběhu roku se jejich počet zvýšil dokonce na 55.

Dnes má VUT v Brně osm fakult a tři vysokoškolské ústavy a na univerzitě studuje 24 tisíc studentů.

Nakladatelství VUTIUM vydalo v roce 2009 knihu Kapitoly z dějin VUT v Brně 1899 – 2009. „Škola musela projít složitými a dramatickými situacemi, nejednou stála na pokraji zániku a jen shodou šťastných náhod, mimořádným nasazením a velkou obětavostí lidí, kteří stáli v jejím čele, dokázala zkáze uniknout. Z historie vyplývá, že škola prosperovala vždy v obdobích svobody, kdy se mohli prosazovat ti nejlepší,“ uvedl autor knihy, historik a spisovatel Jiří Pernes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…