Ježci se projeli vozidlem od Skupiny ČEZ

16.05.2012 18:00

Během dubna se do volné přírody vrátili zachránění ježci, kteří strávili zimu v záchranné stanici. Skupina ČEZ podporuje Záchrannou stanici živočichů a ekocentrum Pasíčka již několik let. V loňském roce záchranáři dostali příspěvek z grantu Zelené energie ve výši 1 milion korun. Z prostředků si pořídili nový automobil na svoz zraněných zvířat.

Ježci se projeli vozidlem od Skupiny ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„ Zpět do volné přírody se vrátili ježci, kteří strávili zimní období v Záchranné stanici Pasíčka. Jednalo se o padesát čtyři jedinců, kteří byli do stanice přijati v důsledku nízké hmotnosti a pravděpodobnosti, že v přírodě zimu nepřežijí. Navrácení do přírody proběhlo v menších skupinách na několika místech Pardubického kraje, odkud se zvířata do stanice dostala. Rozvoz ježků byl proveden nově vybaveným zásahovým vozidlem získaným v rámci podpory od společnosti ČEZ, která naší stanici podporuje již několik let“, říká záchranář a jednatel Josef Cach.

Jedním místem byl i okraj lesa poblíž Ústí nad Orlicí, kde ježci dostali svobodu z rukou dětí základní školy v Jehnědí. Děti si před navracením ježků do přírody vyslechli od pracovníků stanice základní informace o ježcích – druzích, potravě, způsobu života a poté jim postupně dali svobodu. Ve stanici byli ježci na umělé stravě zahrnující masové konzervy, kočičí granule, kuřecí maso, dětské piškoty, vařená vajíčka a další.

V záchranné stanici Pasíčka je hlavním posláním léčba poraněných a oslabených živočichů a jejich návrat zpět do volné přírody. Pracovníkům záchranné stanice se povedlo vybudovat zázemí pro zraněná zvířata a prostory pro život jedinců, kteří zůstávají trvale handicapovaní. Zrekonstruovaná budova ekocentra s expozicí vytváří zázemí pro ekologickou výchovu. V areálu probíhají ekovýchovné programy zaměřené zejména na seznámení s naší faunou a její praktickou ochranu. Ekocentrum dále pořádá akce pro širokou veřejnost, základní a mateřské školy i jednotlivce. Cílem je především osvěta v oblasti ochrany přírody a životního prostředí.

„Pro nás není návrat zvířat zpět do volné přírody nijak výjimečnou událostí. Ročně se u nás léčí a rehabilituje kolem 800 zvířat, zejména dravců a sov, veverek, ježků a dalších. Zvířata, která se po svém zranění nemohou vrátit zpět do volné přírody, máme v expozici v části, která je přístupná veřejnosti a je využívána pro ekologickou výchovu dětí a mládeže. Záchranná stanice volně žijících živočichů "Pasíčka" je zařízením neziskové organizace a její existence záleží hlavně na sponzorech. I proto jsme velmi rádi, že právě Skupina ČEZ se stala jedním z pravidelných podporovatelů již několikátý rok,“ upřesňuje Josef Cach.

Provozovatelem je Základní organizace Českého svazu ochránců přírody, vlastní areál stanice se nachází na území Pardubického kraje nedaleko obce Bor u Skutče na okraji přírodní rezervace Toulovcovy maštale.  Záchrannou stanicí „Pasíčka“ projde ročně okolo 800 volně žijících živočichů, kteří potřebují lidskou pomoc. „Přes 60% přijatých zvířat se podaří vyléčit a vypustit zpět do přírody. Asi 10% zvířat bohužel uhyne nebo se pro vážná poranění musí utratit. Zvířata, která zůstanou trvale postižena, mají své místo v expozici, kde probíhají programy pro děti a mládež. Proto se tu mohou děti setkat s živočichy, kteří žijí okolo nás, ale přesto je mnohdy neznáme,“ doplňuje Josef Cach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…