Podnikatelé se budou v Hradci učit bojovat s neplatiči

25.05.2012 8:00

Podnikatelé z Královéhradeckého kraje se budou učit vymáhat pohledávky. Reagují tak na stále častější trend prodlužování splatnosti faktur, popřípadě jejich nezaplacení. Do Hradce Králové příští středu zavítá přední česká specialistka na vyhledávání pohledávek, právnička Zita Vymětalíková.

Podnikatelé se budou v Hradci učit bojovat s neplatiči
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Podnikatelé z Královéhradeckého kraje se budou učit vymáhat pohledávky. Reagují tak na stále častější trend prodlužování splatnosti faktur, popřípadě jejich nezaplacení. Do Hradce Králové příští středu zavítá přední česká specialistka na vyhledávání pohledávek, právnička Zita Vymětalíková.

„Současným strašákem snad každého podnikatele je šířící se trend prodlužování doby splatnosti faktur. Mnohdy trvá několik měsíců, než si vedení firmy uvědomí, do jakých potíží se kvůli nezaplaceným pohledávkám může společnost dostat. A to v obou případech – ať už je sama neplatičem, či věřitelem, který je na své dlužníky krátký,“ vysvětluje důvody k pořádání semináře ředitel královéhradecké Hospodářské komory Radek Zelenka.

„Důležité je si uvědomit, že existují různé typy dluhů a dlužníků. Někteří se do problému dostali svým zaviněním a chtějí situaci řešit. Jiní ale žijí programově s tím, že jsou v dluhu a situaci nevěnují téměř žádnou pozornost. Jev je to bohužel celospolečenský a jeho zásadní příčinou je obecně nízká finanční gramotnost,“ vysvětluje přední česká specialistka na problematiku vymáhání pohledávek, právnička Zita Vymětalíková.

Nejhorší taktikou je podle odborníků vyčkávat

odle odborníků je několik možností, jak nesplacené pohledávky řešit. Podnikatelé se ale často v této problematice neorientují a tak volí spíše vyčkávání a pověstnou hlavu v písku. Situace se ale může vyřešit například už vhodným vyjednáváním, k vymáhání pohledávek soudní cestou nemusí vůbec dojít. To je až poslední, nejsložitější krok.

„Kromě toho, že řešíme důsledek – samotné pohledávky – musíme řešit i to, jak jejich vzniku předcházet. K tomu je právě zapotřebí soustavné zvyšování finanční gramotnosti pomocí kurzů, školení a nejrůznějších tréninků,“ radí právní specialistka Vymětalíková.

Agentura WIFI Czech Republic je jednou z prvních vzdělávacích agentur na Královéhradecku, která se prakticky zaměřenými workshopy snaží podnikatele v oblasti vymáhání pohledávek soustavně vzdělávat a přispívat tak mimo jiné ke zvyšování etiky podnikání v regionu. Seminář pořádá s Českým klubem podnikatelů a místní pobočkou Hospodářské komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tiskovky.info

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…