V Elektronických zdravotních knížkách je 200 milionů zdravotních záznamů

30.05.2012 18:46

Lékaři v ambulancích, nemocnicích, laboratořích a lékárny zapisují čím dál častěji do Elektronických zdravotních knížek (EZK).

V Elektronických zdravotních knížkách je 200 milionů zdravotních záznamů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V těchto dnech je celkový počet zapsaných zdravotních záznamů těsně před pokořením hranice 200 milionů. Přitom ještě na začátku prosince loňského roku to byla polovina. Elektronickou zdravotní knížku si za dobu její existence pořídilo více než 2,5 milionu klientů, přičemž za poslední dva roky přibylo cca 1,5 milionů. Na jednu elektronickou knížku tedy za tuto dobu připadá průměrně 80 zdravotních záznamů. Službu EZK svým pojištěncům nabízí zdarma Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

V EZK je uložena kompletní léková historie klientů za posledních sedm let. Z pohledu lékaře poskytuje EZK strukturované informace (dle datového standardu DASTA) – lékař získává například přehled o lécích a vyšetřeních jeho pacienta. V záznamech obsažených v EZK jsou rovněž laboratorní vyšetření.

Právě na příkladu záznamů z laboratoří lze ukázat dynamický vývoj růstu zdravotních záznamů uložených v elektronických zdravotních knížkách. Do systému EZK se v listopadu roku 2011 zapojila společnost Synlab, jež patří mezi největší laboratorní skupiny v ČR. Od té doby do současnosti naposílala do EZK 372 051 výsledků laboratorních vyšetření. To je 10 % všech záznamů, které poslaly laboratoře do systému. „Velkou výhodou systému Elektronických zdravotních knížek je to, že lékař má možnost vidět všechna historicky provedená laboratorní vyšetření a může tak cíleně navázat indikací dalších odběrů, které mu pomohou stanovit diagnózu,“ uvádí MUDr. Eva Tomková, obchodní ředitelka Synlab Czech.

MUDr. Jiří Bek, odborný garant služby EZK, vnímá výhody systému takto: „Lékař, který se ztotožňuje s možností využívání klinických dat v EZK svého pacienta, vnímá velmi dobře dostupnost výsledků klinických, laboratorních a dalších vyšetření v okamžiku návštěvy pacienta ve své ordinaci. Nejenže nemusí na výsledky příslušných vyšetření čekat, až je dostane například poštou, ale má rovněž k dispozici aktuální informace o lécích, které pacientovi předepsal jiný lékař. Jde o spolupráci mezi praktickým lékařem, specialistou a nemocnicí a dalšími účastníky systému veřejného zdravotního pojištění.“ A dále dodává: „Dostupností těchto klinických údajů se jednoznačně zvyšuje nejen efektivita léčby, ale samozřejmě se snižuje možnost opakovaných vyšetření, která zbytečně zatěžují organismus pacienta, nehledě na otázku finanční.“

Počet klinických záznamů v systému narůstá zejména v kraji Vysočina a Karlovy Vary, pilotních krajích právě probíhajícího programu Akord 2. generace, jehož prostřednictvím si VZP chce prověřit efektivitu a míru úspornosti systému Elektronických zdravotních knížek. V obou krajích zapisují data do systému EZK všechny nemocnice. Pacient tedy nemusí žít v nejistotě a nevědomosti. Pokud o to stojí, může mít k dispozici vždy aktuální informace o svém zdravotním stavu.

Elektronická zdravotní knížka představuje vysoce zabezpečený souhrn online zdravotních informací pacienta. Slouží k předávání zdravotních informací mezi lékařem a pacientem a mezi lékaři navzájem, v nouzových případech může pomoci zachránit život. Elektronické zdravotní knížky svým pojištěncům nabízí Všeobecná zdravotní pojišťovna. Jejich vedení i zřízení je zdarma.

Systém Elektronických zdravotních knížek byl zvolen jako referenční projekt Evropské unie v oblasti eHealth. Výrazně zkvalitňuje péči o pacienta, zefektivňuje poskytovanou péči a šetří finanční prostředky v sektoru zdravotnictví. Přístup ke zdravotním záznamům je možný nepřetržitě prostřednictvím internetu nebo chytrého mobilního telefonu. V České republice neexistuje alternativní systém sdílení informací v reálném čase mezi lékaři a pacientem a mezi lékaři navzájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…