Česká televize: Nesmrtelná teta se proměnila do HD kvality

01.06.2012 13:40

Populární a oblíbenou filmovou pohádku Nesmrtelnou tetu proměnila Česká televize do úžasné obrazové podoby. A svým malým divákům ji dnes přináší jako dárek ke Dni dětí. Pohádku odvysílá první program ČT od 20:00 hodin. Od loňského roku vysílá ČT pravidelně pořady, které odborní pracovníci ČT převádějí do HD kvality, a nabízí tak divákům nový umělecký zážitek při sledování oblíbených filmů nebo seriálů.

Česká televize: Nesmrtelná teta se proměnila do HD kvality
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

 

Převod pořadů, filmů a cyklů z  bohatého a unikátního archivu ČT z SD rozlišení do HD kvality patří mezi jednu z nejvýraznějších činností, kterými Česká televize v poslední době obohacuje  svoji veřejnou službu v oblasti televizního vysílání. Výrazně tak  přispívá k záchraně původní televizní tvorby a  její zachování pro další generace v nejlepší možné kvalitě. Upravené pořady divákům nabízí pravidelně na svých programech.

Od loňského roku vysílá takřka každý týden alespoň jeden pořad, který byl převeden z SD rozlišení do HD kvality, mezi nimi např. filmy Učitel tance, Indiánské léto, Je třeba zabít Sekala, Báječná léta pod psa nebo seriály Cirkus Humberto, Malý pitaval z velkého města nebo Prima sezóna.

V současné době uvádí ČT v HD rozlišení například seriál Dobrodružství kriminalistiky (vždy ve čtvrtek na ČT1 od 20:00 hodin), v úterý 5. června nabídne Jednička ve 20:00 hodin dramatický příběh z městské periférie v koprodukčním filmu ČT Děti noci režisérky Michaely Pavlátové s Marthou Issovou a Jiřím Mádlem v hlavních rolích.

Dnes večer odvysílá Česká televize k nepoznání změněnou koprodukční pohádku Nesmrtelná teta. Vznikla na jeden z motivů klasické pohádky K. J. Erbena Rozum a Štěstí, kteří neustále řeší problém, kdo z nich je pro blaho lidí důležitější. Autor scénáře a režisér filmu Zdeněk Zelenka však kouzelnou dvojici obohatil o věčně aktuálního protihráče – o postavu Závisti. A právě Nesmrtelná teta Závist je ve svých nekonečných přeměnách hlavní hrdinkou této pohádkového komedie. Každým svým činem dokazuje pravdu svých vlastních slov: „Štěstí pomine, Rozum se ztratí! To já, já jsem věčná!“ Naštěstí se ale na scéně objevují Matěj, princezna Pavlínka a jejich opravdová láska. Nesmrtelnou tetu Závist vytvořila Jiřina Bohdalová, která za tuto roli získala jako ocenění Český lev 1994. Štěstí hraje Libuše Šafránková, Rozum Eduard Cupák, Matěje Filip Blažek, Pavlínku Barbora Bobulová, krále Jaromír Hanzlík, rádce Petr Kostka, lékaře Petr Nárožný, Matějovi rodiče Naďa Konvalinková a Jiří Lábus. Vypravěčem pohádky je Vlastimil Brodský a v dalších rolích diváci uvidí herce Stanislava Fišera, Jaroslava Kepku, Lubu Skořepovou, Otto Lackoviče a řadu dalších, ale i režiséry Karla Smyczka, Ladislava Smoljaka a Filipa Renče.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…