Česká centra: Žijeme Londýnem & Czech Open 2012

01.06.2012 20:03

Projekty zaměřené na českou sportovní a kulturní účast v rámci LOH 2012 v Londýně. Výstava vznikla ve spolupráci s Českým centrem Londýn a Českým olympijským výborem.

Česká centra: Žijeme Londýnem & Czech Open 2012
Foto: czechcentres.cz
Popisek: Česká centra - logo

Unikátní expozice představí londýnskou kulturní sezónu Czech Open 2012 a kampaň Žijeme Londýnem. Součástí výstavy jsou projekty Coal and Steel, Disorient Express London – Prague, Namalujme olympiádu, výstava London 2012 fotografky Jany Žantovské, prezentace Žijeme Londýnem, Českého domu a historické olympijské plakáty.

Ladislav Pflimpfl, ředitel Českého centra Londýn dodává: „Díky výstavě máme příležitost představit domácímu publiku spolupráci nejen českých a britských umělců, ale i dětských výtvarníků, kteří pro Czech Open 2012 - největší českou kulturní prezentaci v Británii za posledních 20 let - připravili bezmála dvě desítky projektů a instalací.  Cílovou skupinou je londýnská veřejnost a komunita v Islingtonu (zde bude Český dům během LOH). Tento počin skvěle vypovídá o dosavadním úspěšném průběhu sezóny Czech Open 2012, která se setkala s nadšením a otevřenou náručí londýnského publika i pořadatelů. O českých akcích sezóny je dobře slyšet. Touto výstavou přinášíme spolu s Českým olympijským výborem pozvání do olympijského Londýna…“  

Výstava je rozdělena do několika sekcí představujích  jednotlivé programy obou kampaní. Hlavní, výtvarně zaměřenou částí, která čerpá z programu Czech Open 2012, je trojexpozice skupinové výstavy Coal and Steel, charitativního výtvarného projektu Disorient Express London – Prague. Komunitní a dětské programy zastupuje česká premiéra animovaného snímku Namalujme olympiádu, na němž se podílelo bezmála 180 britských i českých dětí. České centrum Praha zároveň přináší možnost prohlédnout si koncept budoucího Českého domu během LOH. V galerii budou současně instalovány vzácné historické oficiální plakáty z Olympijských her.

Coal and Steel

Ke spolupráci na výstavě v rámci Czech Open 2012 bylo přizváno patnáct českých a britských výtvarníků. Čeští kurátoři působící v Londýně, Jaroslav Krampol a Jaroslav Kyša, vytvořili výběr českých umělců mladé  generace, kteří ve své tvorbě reflektují tradici,  ale zároveň uplatňují  aktuální trendy – street art, nová média.  Někteří  z představovaných  českých autorů, jako jsou Jakub a Anežka Hoškovi, Tereza Bušková, Hynek Martinec již v Londýně působí. Jiní pracují v Čechách, ale dnes jsou již etablovanými umělci na zahraniční scéně. Patří mezi ně například Matuška, Kaláb, Pffeifer, Thýn, Vladimír 518. Své práce na Coal and Steel vystavují i přizvaní londýnští umělci z galerijního okruhu východní části města a čtvrti Shoreditch. Oslovení výtvarníci se prezentují díly, která jsou jejich referencí  na modernismus a jeho ideje a průmyslový a ekonomický rozvoj začátku 20. století. Ten je symbolizován Kupkovou malbou Amorfa – Dvoubarevná fuga z roku 1912. Právě stoleté dílo inspirovalo vizuální styl české olympijské výpravy pro LOH 2012 v Londýně. Výběr z výstavy Coal and Steel můžete nyní vidět i v Praze.

Disorient Express London – Prague

Unikátní kolekce více než tří desítek modelových vagónků, z nichž  většina bude k vidění v naší galerii, byla vyrobena legendární britskou hračkářskou firmou Hornby a vznikla jako speciální projekt pro Czech Open 2012 a výstavu Coal and Steel. Britští a čeští výtvarníci  mladé generace i dnes již etablovaní autoři s výrazným rukopisem pojali individuálně všechny vagónky. Vznikl tak devítimetrový vlak, jehož vagónky jsou skutečnými miniaturními origiálními uměleckými díly. Projekt vyvrcholí veřejnou aukcí vagónků, jejíž výtěžek podpoří Access to Sports, charitativní organizaci se sídlem v londýnském Islingtonu, která poskytuje příležitost ke sportovní kvalifikaci pro sociálně znevýhodněnou mládež.

Mezi více než třicet autorů jednotlivých vagónků patří česká a britská výtvarná elita, zahrnující jména autorů zastoupených v respektovaných mezinárodních sbírkách, na světových výstavách a aukcích. Například Gavin Turk je jeden z prominentních členů YBA, hnutí Young British Aritsts, které určovalo podobu britské scény v 90. letech minulého století. Vagónek vytvořila rovněž  Tessa Farmer, proslavená detailní aplikací mrtvého hmyzu do výtvarných instalací, Bob a Roberta Smith, ilustrátorský kolektiv Le Gun a další. Mezi české autory se řadí Josef Bolf, Veronika Bromová,  Jiří David, Milena Dopitová,  Roman Franta, Jiří Kovanda, Michal Pěchouček, Michal Rittstein, Jiří Surůvka, Jakub Špaňhel.

Namalujme olympiádu

Z podnětu Českého centra a České školy bez hranic v Londýně vznikl další zajímavý projekt, který bude v rámci výstavy v galerii Českého centra Praha představen. Více než 180 českých a britských dětí v šestapadesáti výtvarných dílnách pěti londýnských organizací vytvořilo příběh své vlastní olympiády. Tento příběh pak ožívá v  animovaném filmu výtvarnice Zuzany Jungmanové. Premiéra desetiminutového filmu Namalujme olympiádu! se uskuteční v rámci výstavy Žijeme Londýnem v Českém centru Praha. Film zde doplní instalace dětských prací z filmu.

Londýn a jeho lidé

Fotografie Jany Žantovské zachycují každodenní život, chvíle odpočinku i slavnostní okamžiky obyvatel a návštěvníků metropole Velké Británie. Soubor, který u nás můžete zhlédnout,  tvoří součást kolekce, která začala vznikat již v roce 2011.

Český dům v Českém centru

Výstava představí interiér Českého domu pro veřejnost během LOH. Velkoplošné projekce, výstavy, audiovizuální technika, futuristický design. Takový bude Český dům při letní olympiádě v Londýně. V prostorách Českého centra v Praze bude umístěna jeho velkoformátová plnobarevná vizualizace. Stejně jako olympijská kolekce oblečení, i architektonické řešení prostoru je inspirováno slavným obrazem Dvoubarevná fuga génia abstraktní malby Františka Kupky.

Žijeme Londýnem

Jistě jste zaregistrovali kampaň Českého olympijského výboru Žijeme Londýnem, která začala před rokem v Brně a postupně navštíví celou ČR. Patří k ní výstava velkoformátových fotografií v exteriéru připomínající slavné okamžiky české sportovní historie, vzdělávací program pro školy a putování originálního anglického doubledeckeru vybaveného špičkovou multimediální technikou.

V naší galerii se můžete pobavit nad originálními spoty s britským komikem a členem legendární skupiny Monty Python Johnem Cleesem, které zvou Čechy do britské metropole.

Unikátní sbírka olympijských plakátů

Můžete se těšit i na přehlídku oficiálních olympijských plakátů, které vydává organizační výbor her společně s Mezinárodním olympijským výborem. Pět desítek plakátů zachycuje období od prvních novodobých her v roce 1896 v Aténách až po olympiádu v Londýně 2012.

Oficiální kolekce oblečení Českého olympijského týmu

K vidění bude rovněž nová kolekce oblečení Českého olympijského týmu, ve které se naši sportovci představí. Inspirace dílem Františka Kupky je markantní. Zajímavostí je například bunda, na které se v dešti objeví design jeho Dvoubarevné fugy.

Czech Open 2012

Největší česká kulturní prezentace posledních desetiletí ve Velké Británii, oslavující pořadatelství Letních olympijských her v Londýně  a zapojení komunit a kulturních institucí v doprovodné Kulturní olympijádě a festivalu London 2012 Festival. Na 15 projektů v desítce lokací s aktivní účastí téměř 260 účinkujících a výtvarníků se soutředí na londýnskou čvrť Islington, budoucí sídlo Českého domu během LOH. Akce zahrnují výstavy, filmové projekce, koncerty, instalace ve veřejném prostoru ad. Sezónu podporují ČOV, Hlavní město Praha, Česko-britská obchodní komora, ZÚ ČR v Londýně, Techo UK a další a partneři z ČR a UK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…