VZP podpoří ženy a dívky v boji proti rakovině děložního hrdla

02.06.2012 10:33

Dívky ve věku 14–25 let včetně mohou od června 2012 využít příspěvek na očkování proti rakovině děložního hrdla od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

VZP podpoří ženy a dívky v boji proti rakovině děložního hrdla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Cílem VZP je podpořit proočkovanost proti rakovině děložního hrdla, která je po rakovině prsu druhým nejčastějším typem nádorového onemocnění u žen.

Program se vztahuje na obě dostupné vakcíny (SILGARD a CERVARIX) a klientky VZP díky němu ušetří 1 000 Kč. Cena celého očkovacího schématu, které se skládá ze tří dávek, je maximálně 7 290 Kč při zakoupení vakcíny SILGARD a maximálně 5 490 Kč při zakoupení vakcíny CERVARIX. Pojišťovna tak navazuje na preventivní program, který realizovala již v předchozích dvou letech. Očkování mohou dívky získat v ordinacích pediatrů, gynekologů a v očkovacích centrech. Aby bylo možné příspěvek 1 000 Kč čerpat, je třeba zakoupit všechny tři dávky vakcíny nejpozději do 31. prosince 2012.

„Preventivního programu využilo v předchozích letech cca 30 000 klientek VZP. Proto jsme se v něm rozhodli pokračovat i letos. Chceme tak podpořit ženy a dívky, které se věnují prevenci,“ dodává k projektu MUDr. Milan Štěpánek, ředitel Odboru marketingu VZP ČR.

Díky úpravě zákona o veřejném zdravotním pojištění navíc pojišťovna hradí celé očkovací schéma třináctiletým dívkám.

Rakovina děložního hrdla je zhoubné nádorové onemocnění způsobené lidskými papilomaviry. Existuje přes 120 typů těchto virů. V 70 procentech způsobují rakovinu děložního hrdla HPV 16 a 18. Proti nim je možné se chránit očkováním.

Přestože v ČR funguje v rámci gynekologických preventivních prohlídek screeningový program, který dokáže včas odhalit případné abnormality, je výskyt rakoviny děložního hrdla v ČR dvojnásobně vyšší ve srovnání s jinými vyspělými evropskými státy.

Další informace naleznete na stránce 3 dávky s výhodou (http://www.vzp.cz/klienti/programy-prevence/3-davky-s-vyhodou).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…