Český nešvar, vykazujeme práci, která nebyla odvedena

05.06.2012 9:03

Mezi zaměstnanci, ale i podnikateli se rozmohl další český nešvar – vykazování práce, která nebyla odvedena a účtování služebních jízd, které ve skutečnosti neproběhly. S tímto problémem se za poslední rok nejčastěji potýkají malé firmy a živnostníci najímající si externisty.

Český nešvar, vykazujeme práci, která nebyla odvedena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Časté jsou situace, kdy subdodavatelé zajišťující dopravu osob nebo materiálu, a naúčtují svému zadavateli jízdy, které ve skutečnosti vůbec neproběhly,“ popisuje jeden z posledních českých nešvarů, jenž kazí trh, Tomáš Hoplíček ze společnosti HI Software Development. Kvůli stále vysoké ceně pohonných hmot si firmy i živnostníci mnohem více hlídají faktury za dopravu a pořizují do aut speciální jednotky, které v systému Webdispečink zaznamenávají stav paliva v nádrži a počty ujetých kilometrů.

Firmy: bez podkladů z elektronické knihy jízd nebudeme proplácet faktury

„Například velkým stavebním společnostem došla trpělivost, protože jejich subdodavatelé si často účtovali práci a cesty navíc. Nyní to funguje tak, že zadavatelé vyžadují k faktuře doklad ze systému Webdispečink pro jednoznačné vykázání skutečných jízd,“ vysvětluje Hoplíček.

Cestovní kanceláře, které si najímají dopravce, nebo společnosti, jež si objednávají důležité zásilky a zboží, požadují po dopravních firmách on-line přístup k poloze vozidla. „Mají tak nejen kontrolu nad tím, kde se autobus s cestujícími nebo jejich zboží pohybuje, ale také pravdivý záznam o přesném počtu ujetých kilometrů. Systém Webdispečink je bičem na nepoctivé zaměstnance a firmy,“ říká Tomáš Hoplíček a dodává, že informace z elektronické knihy jízd používá jako podklad k fakturaci stále více firem a některé to mají dokonce uvedeno v podmínkách pro uzavření smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…