NEWTON Technologies: Čeština se zabydlela ve světě hlasových technologií

06.06.2012 16:27

Společnost NEWTON Technologies, a. s. ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci představila nové hlasové technologie připravené pro češtinu a další slovanské jazyky (slovenština, polština, chorvatština a ruština).

NEWTON Technologies: Čeština se zabydlela ve světě hlasových technologií
Foto: diktovani.cz
Popisek: Newton Technologies

Předvedeny byly systémy pro automatické rozpoznávání řeči a diktování do počítače, doslovný přepis záznamů jednání pro státní správu, programy usnadňující komunikaci s neslyšícími, pracoviště pro zaměstnávání nevidomých, vyhledávání ve video a audio archivech, hlasové ovládání továrních linek či domácích spotřebičů.

NEWTON Dictate 3
Na českém trhu byla poprvé představena nová verze programu NEWTON Dictate 3, která vychází z nejnovějších poznatků v oblasti rozpoznávání řeči. Program, který se stále učí, zahrnuje nové hlasové moduly, automatickou adaptaci na řečníka, rozsáhlejší a výkonnější slovníky, možnost přidávat, mazat a upravovat slova ve slovníku, vytvářet vlastní šablony a formuláře. Systém eliminuje rušivé zvuky z okolí, automaticky doplňuje čárky před spojkami a umožňuje diktovat text do libovolné aplikace. Diktovat je možné do osobních počítačů, tabletů i mobilních telefonů. „NEWTON Dictate 3 se může pochlubit vysokou úspěšností i pro složité úlohy rozpoznávání, kdy se střídají mluvčí, a používá se spontánní řeč.“ uvádí Magdaléna Hladká z NEWTON Technologies, a. s.. Aplikace je nově k dispozici ve třech základních verzích Basic, Business a Professional, které budou v následujících týdnech uvedeny do prodeje a to v ceně od 5.000 Kč za základní verzi programu až do 35.000 Kč za profesionální přepisovací pracoviště.

Společnost NEWTON Technologies, a. s. ve spolupráci se společností Intel prezentovala nejnovější verzi programu NEWTON Dictate 3 na Ultraboocích s procesory Intel i5 a i7, které si pohodlně poradí i s půlmilionovým slovníkem uzpůsobeným pro obecnou češtinu, zasedání městských zastupitelstev nebo s přepisy tiskových konferencí. Předvedena byla také ukázka diktování policejního protokolu. Diktování proběhlo na profesionálním pracovišti, vybaveném unikátním zařízením PHILIPS SpeechMike, který spojuje mikrofon s reproduktorem a ovládacími prvky počítače a nožní pedálem PHILIPS, pro následnou korekturu nadiktovaného textu.

Ovládání továrních linek
Na prezentaci byla předvedena ukázka speciální aplikace sloužící pro kontrolu kvality materiálu na výrobní lince. Pomocí čtečky čárového kódu se identifikuje výrobek a hlasovými příkazy operátor označí stav výrobku. Výsledky se ukládají do podnikové databáze a jsou dále zpracovány v podnikovém informačním systému. I přesto, že aplikace je provozována v hlučném prostředí tovární haly, jsou výsledky rozpoznávání velmi přesné.

Ovládání domácích spotřebičů
Technologie umožňuje ovládat hlasem nejenom počítač, ale také všechny spotřebiče, které mají dálkové ovládání. Funkce dálkového ovladače se jednou nahrají do počítače a každému tlačítku se přiřadí jednoznačný hlasový příkaz, kterým se příslušná funkce spustí. „Schopnější informatik si pomocí našeho programu dokáže zařízení ovládající televizi, lampičku, hi-fi věž, apod., sestavit sám.“ říká Ing. Petr Herian, ředitel společnosti.

Projekt Duhový most
Cílem projektu je naučit těžce zdravotně postižené lidi (zejména s těžkým postižením horních končetin) ovládat počítač hlasem a tím pro ně získat možnost osamostatnění, zapojení do sociálních sítí, přístup ke vzdělání a v některých případech i získání zaměstnání. V současné době jsou již někteří účastníci školení zaměstnáni. Znalosti a dovednosti využívají jako zpracovatelé dat, přepisovatelé a lektoři hlasových technologií. „Tento projekt byl oceněn na prezentaci pro Monitorovací výbor Operačního programu Praha Adaptabilita (OPPA) zástupci Evropské komise jako projekt s vysokým přínosem pro cílovou skupinu inovativním přístupem, který by bez podpory ESF nebylo možné realizovat.“ říká PhDr. Daniela Rázková, ředitelka občanského sdružení Polovina nebe.

Projekt pro osoby se zrakovým postižením
Dalším úspěšným projektem je projekt „Využití moderních technologií při integraci osob se zrakovým postižením na trhu práce“ spolufinancovaným OP LZZ. Jedná se o projekt, kde jsou hlasové technologie současně s využitím speciálních programů pro slabozraké a nevidomé nástrojem pro práci zrakově postižených osob. Zájemci jsou proškoleni v rámci SONS (sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých) v oblasti přípravy vstupu na trh práce a následně proškoleni v rekvalifikačním kurzu „Operátor digitálního přepisovacího systému“. Ing. Alice Martinková, koordinátorka projektu, doplňuje: „Úspěšným absolventům je poskytována podpora formou podporovaného zaměstnávání – práce na zkoušku. Uplatňují se jako přepisovatelé audio záznamů (např. jednání zastupitelstev, soudní jednání, přepis zvukových záznamů pro novináře apod.).“

Projekt přepisu justičních nahrávek metodou stínového mluvčího
 Z iniciativy vedení Obvodního soudu pro Prahu 1, občanského sdružení SONS a společnosti NEWTON Technologies, a. s., byl nedávno v české justici zahájen pilotní projekt převodu nahrávek na text s pomocí stínového mluvčího. Pracovníci SONS v rámci tzv. práce na zkoušku, pracují pro ObS tři měsíce zcela zdarma. Práce je hrazena z prostředků Evropského sociálního fondu a je součástí rekvalifikačního kurzu „Operátor digitálního přepisovacího systému“.

Projekt pro neslyšící
Projekt spočívá v testování a vývoji hlasových technologií pro osoby se zbytky sluchu a neslyšící, pro možnost jejich komunikace a dorozumívání se slyšícími a mluvícími lidmi. Myšlenka projektu je ve využití mobilního telefonu, tabletu nebo přenosného PC jako překladače z mluveného do psaného slova. Ondřej Sedláček ze společnosti NEWTON Technologies, a. s. popisuje cíl projektu jako možnost využívat tuto technologii v běžném osobním životě neslyšících a nedoslýchavých, ale i při jednání s úřady. Testování probíhá ve spolupráci s dobrovolníky z řad neslyšících a je financováno NEWTON Technologies, a. s..

NEWTON Technologies, a.s.
lídr českého a slovenského trhu v oblasti technologií hlasového ovládání a automatického přepisu řeči.

Společnost, na základě exkluzivní smlouvy, úzce spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci. Zaměstnává 25 pracovníků a desítky externích spolupracovníků, z nichž někteří působí také na Slovensku.

NEWTON Technologies, a. s. má za sebou uvedení úspěšných aplikací v oblasti rozpoznávání řeči:

-    titulkování televizních pořadů,
-    vyhledávání v audio a video archivech,
-    přepis odborných textů,
-    diktovací pracoviště pro nevidomé,
-    komunikační sestavu pro dorozumívání s neslyšícími,
-    hlasové ovládání továrních linek,
-    ovládání domácích zařízení,
-    přepis záznamu jednání pro státní správu.

NEWTON Technologies, a. s. v základních datech:

2012 - Uvádíme na trh přelomovou verzi programu NEWTON Dictate 3.
2011 - V Bratislavě představujeme NEWTON Dictate pro rozpoznávání slovenských právních textů.
2010 - Vítězíme ve výběrových řízeních Ministerstva vnitra ČR a České inspekce životního prostředí.
            Výrazně rozšiřujeme portfolio českých a slovenských odborných slovníků.
2009 - Vyhráváme výběrové řízení Ministerstva spravedlnosti na pronájem technologie v rámci II. etapy
            pilotního projektu nasazení diktovacích systémů na soudech a státních zastupitelstvích v ČR.
            Vstupujeme na slovenský trh s rozpoznáváním řeči pro lékařský obor radiologie.
2008 - Vzniká samostatná společnost NEWTON Technologies.
            České soudy a státní zastupitelství testují NEWTON Dictate v I. etapě projektu Ministerstva
            spravedlnosti.
2003 - Zahájení projektu rozpoznávání řeči v rámci NEWTON Media, a.s., jehož cílem bylo
            implementovat rozpoznávání plynulé řeči do procesu doslovného přepisu televizních a
            rozhlasových pořadů.
(www.diktovani.cz)

Technická univerzita v Liberci
Fakulta mechatroniky, Ústav informačních technologií a elektroniky.

Výzkumný tým pod vedením Prof. Ing. Jana Nouzy, CSc. se zabývá hlasovými technologiemi od začátku 90. let 20. století a v současné době má 15 odborných pracovníků. Vedoucím vývoje technologie pro praktické nasazení automatického rozpoznávání řeči je Ing. Jindřich Žďánský, Ph.D.
Výzkumný tým je zapojen v národních i evropských programech výzkumu (GAČR, TAČR, NAKI, COST). Tým stál u vzniku prvních českých programů určených pro hlasové ovládání PC (1995), interakci s počítačem po telefonu (1999), usnadnění života osob s motorickým postižením (2005), plynulé diktování do počítače (2006), či přepis záznamů televizních či rozhlasových pořadů (2009).

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…