Konference Národní soustavy kvalifikací se zaměřením na automobilový a strojírenský průmysl

08.06.2012 8:31

Jak zaměstnavatelé využívají Národní soustavu kvalifikací v praxi? Jaký význam mají sektorové rady? Jakým způsobem získat pracovníky nedostatkových, zejména řemeslných a technických profesí?

Konference Národní soustavy kvalifikací se zaměřením na automobilový a strojírenský průmysl
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Tyto a mnohé další otázky byly tématem konference Národní soustava kvalifikací - praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce, která se uskutečnila ve čtvrtek 7. června 2012 v Mladé Boleslavi. Konferenci pořádalo konsorcium Hospodářské komory České republiky, Svazu průmyslu a dopravy České republiky a společnosti Trexima, s.r.o.

Účastníky konference přivítal Vladimír Hanáček, rektor Vysoké školy Škoda Auto a.s., Mladá Boleslav. Odborné konference se zúčastnil i Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky, která je lídrem konsorcia realizujícího zakázku NSK 2 Národního ústavu pro vzdělávání. "Trh práce v České republice se neustále potýká s problémy v oblasti nedostatku kvalifikovaných pracovních sil a to napříč všemi obory. Dle aktuálních průzkumů a statistik se tento nedostatek značně týká i automobilového průmyslu. Cílem je tak mimo jiné zvýšení informovanosti HR manažerů, kteří musí v dané problematice pomoci především," zmínil v rámci úvodu Petr Kužel. Připomněl také, že kvalifikace Národní soustavy kvalifikací plně vyhovují standardům Evropského rámce kvalifikací (EQF).

O propojení a souvislostech Národní soustavy kvalifikací pohovořil i Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR. "Naším zájmem je podílet se na vytvoření důvěryhodného a efektivně fungujícího kvalifikačního systému, který pružně reaguje na potřeby trhu a práce a požadavky našich podniků. Díky projektu NSP a NSK máme možnost prosadit požadavky praxe do nabídky celoživotního vzdělávání," uvedl Zdeněk Liška. Dále zmínil společný zájem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR v rámci konsorcia usilovat o novelu zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání ve smyslu bližšího provázání s živnostenským zákonem. "Chceme výrazně přispět, a díky našim aktivitám se to i daří, aby zaměstnavatelé a podnikatelé měli lepší možnost dostat se k odborně vzdělaným pracovníkům," dodal.

V první přednášce se Jaromír Janoš, manažer zakázky NSK 2, Trexima spol. s r. o. zabýval Sektorovými radami a podrobněji seznámil účastníky konference s touto problematikou. V těchto radách, kterých je celkem 29, zástupci zaměstnavatelů a podnikatelů a také odborníci z praxe vytvářejí popisy profesí a kvalifikací podle současného stupně výrobních technologií a požadavků na jejich zvládnutí pracovníky. V tuto chvíli je schváleno již téměř 300 kvalifikací, které byly od začátku designovány tak, že vyhovují i evropskému rámci kvalifikací. "Uvítáme zájem odborníků o spolupráci se sektorovými radami - kontaktujte nás, například prostřednictvím webových stránek www.narodni-kvalifikace.cz," vyzval ve své přednášce Jaromír Janoš, který dodal: "Zaměstnavatelé - nečekejte na absolventy středních škol a učebních oborů. Těch bude navždy málo."

V následujícím bloku přednášek o uplatňování NSK v praxi a o práci zaměstnavatelů v sektorových radách vystoupili za Škoda Auto a.s. Jana Hakenová, HR Planung a Václav Pospíšil, koordinátor odborného výcviku SOUs, Škoda Auto a.s. Vysoká škola. Dále pak své poznatky z praxe přednesli i Iveta Valentová, HR manažer, ABB s.r.o. a Tomáš Vlček, personální ředitel AERO Vodochody a.s.

V závěrečném vystoupení Zdeněk Somr, viceprezident Hospodářské komory České republiky, promluvil o dosavadních zkušenostech ze zavádění Národní soustavy kvalifikací do praxe v souvislosti s požadavky současného vývoje trhu práce. "Pro nás jako zaměstnavatele je klíčové, že díky NSK víme, jaké schopnosti a dovednosti absolventi či uchazeči o práci mají, máme také možnost to kdykoliv ověřit. Národní soustava kvalifikací v závislosti na vývoji technologií nabízí možnost nechat vyzkoušet a přezkoušet, co zaměstnanec umí a zda nové technologie zvládá." Zdeněk Somr rovněž ocenil klíčovou roli, kterou ve vytváření systému hraje Národní ústav odborného vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…