Daruj krev s Českým rozhlasem

15.06.2012 11:41

Ve středu 13. června se v rámci projektu Daruj krev s Českým rozhlasem uskutečnily již 68. podporované odběry krve. Odběry probíhaly ve 12 transfuzních stanicích v 9 městech po celé České republice.

Daruj krev s Českým rozhlasem
Foto: Český rozhlas
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Den před Světovým dnem dárců krve tak Český rozhlas otázku dárcovství dostal mezi širokou veřejnost. Zprostředkováváním informací a šířením osvěty si rozhlas klade za cíl bourat mýty a obavy z darování krve. Projekt se k posluchačům pravidelně vrací již od roku 1992.

Odběry probíhaly v Praze a díky spolupráci regionálních transfuzních stanic se stanicemi Českého rozhlasu Brno, Olomouc, Sever a Hradec Králové i v těchto dalších regionech. V některých místech pokračovaly odběry ještě ve čtvrtek 14. června. Celkem přišlo darovat 755 dárců, z toho 124 prvodárců.

V několika městech v regionech byly odběry doplněny o doprovodný program, ať už se jednalo o koncert plný známých tváří v Brně, anebo o podpisové akce patronů odběrů s Českým rozhlasem v Liberci a Ústí nad Labem.

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let, věkový limit pro prvodárce je 60 let. V České republice darují krev 3 lidé ze sta. Přitom každý člověk v průměru za svůj život potřebuje 4krát krevní transfuzi a 12krát preparát vyrobený z krve.

„Krve není v Česku kritický nedostatek, ale pravidelní dárci stárnou nebo se časem potýkají s nemocemi. I cestování, například o letních prázdninách do rizikové oblasti, může dárce na čas vyřadit z odběrů. Je tedy důležité neustále rozšiřovat databázi o nové dárce. Abychom zajistili dobré hospodaření s krví, dárce si k odběrům zveme podle toho, která krevní skupina je právě zapotřebí a tak potřebujeme mít z čeho vybírat,“ vysvětluje primářka transfuzního oddělení Fakultní nemocnice na Vinohradech MUDr. Jitka Kracíková.

Další informace k projektu i mnoho praktických tipů ohledně darování krve je k dispozici na webových stránkách darujkrev.rozhlas.cz a na facebookové stránce facebook.com/darujkrev.

MgA. Jakub Čížek
ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů

Český rozhlas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …