Diakonie: Světový den proti násilí na seniorech

15.06.2012 14:22

I společnost se dopouští na seniorech násilí. Tím násilím je ageismus.

Diakonie: Světový den proti násilí na seniorech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Patnáctý červen je vyhlášen Světovým dnem proti násilí na seniorech. Příležitost zamyslet se nad našimi postoji k lidem vyššího věku.

15. 6. 2012: Dnešní den si připomínáme jako Světový den proti násilí na seniorech. Násilím však nemusí být zdaleka jen fyzický atak nebo psychické týrání. Také diskriminační postoj společnosti a veřejného mínění k seniorům lze považovat za násilí. Navíc má tento druh „násilností“ dopad na obrovský počet lidí. Podle výsledků domácích průzkumů zažil téměř každý třetí občan starší 60 let a více než každý druhý starší 70 let v nedávné době situace, kdy se k němu chovali rozdílně jen z důvodu jeho vyššího věku.

Aktivní a spokojené stárnutí. Realita, nebo fikce…

„Podle několika nedávných průzkumů senioři definují své největší problémy nikoliv v oblasti financí, ale vztahů. Samota, společenská degradace a vnímané opovržení je to, co bolí. Pocit, že jsou nepotřební a zneuznaní, to je to, co může objektivně zhoršit i fyzické zdraví a zkrátit lidský život,“ říká socioložka Mgr. Lucie Vidovičová, Ph. D.

Ageismus, jak zní odborný termín pro diskriminaci a podhodnocení na základě věku, je bohužel jedním z nejrozšířenější podoby diskriminace vůbec. Promítá se přitom již ve skutečnosti, že senioři jsou vnímáni jako „pomalí, popletení, nemohoucí“. Také oslovení na adresu staršího člověka bývají často hanlivé, označujeme je bez ostychu výrazy „stařík“ či „dědek“, „bába“ atp.

„Tady se jedná o projev násilí takzvaně symbolického. Cíleného, přesto velmi skrytého, obtížně odhalitelného a ještě hůře potrestatelného ageistického a diskriminačního chování, jež vychází z přesvědčení, že stáří je méněcennou, nekvalitní a nepotřebnou částí lidského života,“ dodává Lucie Vidovičová. Trend ageismu je přitom v určitých oblastech rostoucí – například na trhu práce je dnes za „starého“ často považován již člověk ve věku nad 45 let!

Postoj společnosti ke starším lidem se snaží změnit také dlouhodobá kampaň Diakonie ČCE nazvaná „Otevřeno seniorům“ (www.OtevrenoSeniorum.cz). Cílem kampaně je ukázat, že stáří a stárnutí má svou kvalitu a cenu a zároveň upozorňuje na výše zmíněný fakt, že senioři jsou ve společnosti přehlíženi. Zaměření kampaně se nese v duchu jejího titulu. Chceme otevřít seniorům …mysl lidí, přístup institucí i jednotlivců, veřejné prostory, zkrátka společnost.

Je náš postoj ke stáří nadobro odcizený? Kampaň se snaží vyvolat diskusi nad nejčastěji tradovanými omyly, stereotypy a předsudky, jež si naše společnost vůči fenoménu stáří podržuje…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…