Výrazný úspěch dokumentární tvorby České televize

18.06.2012 9:21

Grand Prix Vojtěcha Jasného pro Hledání Jana Wericha, Cena poroty pro Putování časem paní Marie Malé, 1. místo pro Národní klenoty, 1. místo pro Neobyčejné životy: Hana Maciuchová, 2. místo pro Návrat Davida Vondráčka/Věra Bílá, 3. místo pro film Jiří Suchý. Dokumentární filmy České televize získaly celkem šest ocenění na 8. mezinárodním filmovém festivalu evropského umění Arts&film v Telči (14. – 16. června 2012).

Výrazný úspěch dokumentární tvorby České televize
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Grand Prix Vojtěcha Jasného získalo Hledání Jana Wericha, koprodukční snímek ČT a Víta Olmera. Na základě hledání posledního filmového rozhovoru s Janem Werichem připomíná režisér ve filmu umělcovy stále aktuální myšlenky, které se dotýkají i problémů dnešní společnosti.

Cenu poroty získal v kategorii Hudba, dramatické umění, film a literatura film Ladislava Moulise Putování časem paní Marie Malé. Pamětnice minulých časů v denním kontaktu s přírodou vypráví o lidských osudech i nezapomenutelné příběhy ze šumavských vesnic, které zmizely za odsunu.

Cyklu Národní klenoty bylo uděleno 1. místo v kategorii Architektura a design. Třináctidílný cyklus, v němž Miroslav Táborský představuje historii a jedinečné příběhy českých památek UNESCO, vznikl v koprodukci ČT, společnosti Frmol a České centrály cestovního ruchu - Czech Tourism.

 V kategorii Hudba, dramatické umění, film a literatura obsadily všechna místa pořady ČT:

1. místo – bilanční dokument Hana Maciuchová z cyklu Neobyčejné životy, režie Martin Kubala;

2. místo – snímek Návrat Davida Vondráčka/Věra Bílá z dokumentárního cyklu Návraty dokumentaristů, který se zajímá o to, jak pokračovaly příběhy lidí a míst, které už před lety stály filmařům za pozornost;

3. místo – dokumentární film Jiří Suchý k 80. narozeninám významného básníka, textaře, spisovatele, herce, režiséra, grafika, výtvarníka, šansoniéra a především spoluzakladatele legendárního divadla Semafor, režie Jiří Vondrák.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne