NSK: Kvalifikace je schopnost něco dělat

21.06.2012 10:20

Konsorcium Hospodářské komory České republiky, Svazu průmyslu a dopravy České republiky a společnost TREXIMA, spol. s r. o. uspořádalo v prostorách Vysoké školy Škoda Auto, a. s. Mladá Boleslav kulatý stůl na téma Národní soustava kvalifikací (NSK) - praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce. Setkání u kulatého stolu předcházela odborná konference NSK, která se uskutečnila dne 7. června 2012.

NSK: Kvalifikace je schopnost něco dělat
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Tématem setkání odborníků z praxe v užším kruhu byl automobilový a strojírenský průmysl. Základním cílem tohoto setkání bylo zjištění cenných informací přímo od uživatelů projektu Národní soustavy kvalifikací. Které kvalifikace chybí zaměstnavatelům nejvíce? Které aktivity v projektu jim opravdu pomáhají? Co projekt dle odborníků z praxe neumožňuje? Takové byly stěžejní otázky diskuze s odborníky u kulatého stolu.

Řeč byla i o autorizovaných osobách a o tom, že Hospodářská komora České republiky může mimo jiné zájemcům pomoci zaštítit celý proces autorizace, který je po administrativní stránce velmi náročný. Diskutovalo se i o profesních kvalifikacích, o tom jak vznikají, o pracovních skupinách, o tom kdo je stvrzovatel či o procesu odmítnutí nebo potvrzení připomínek a jejich zapracování.

"Kvalifikace je schopnost něco dělat a nám projekt NSK musí pomoci zejména v orientaci na trhu práce," řekl za velký automobilový průmysl Vladimír Zákoucký, HR ředitel TRW Automotive Czech. "Projekt NSK pomáhá jak malým tak i středním a gigantickým firmám v každém hospodářství přesně popsat pozici pracovníků, které firmy potřebují a v tom já vidím plus," zmínil dále Jindřich Šafránek, majitel PNEU Šafránek s.r.o.

Odborníci z praxe v rámci diskuse u kulatého stolu rovněž zmínili potřebu provázání projektu Národní soustavy kvalifikací s živnostenským zákonem, což se však v určitých profesích již nyní daří a potvrzuje to i konsorcium HK ČR, SP ČR a společnosti TREXIMA.

Hospodářská komora České republiky chápe projekt Národní soustavy kvalifikací jako nástroj, který má definovat co a hlavně kdo konkrétně je na trhu práce v České republice potřeba a to tak, aby se nejen občané, ale i podnikatelé mohli snadněji zorientovat na trhu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…