ČeSU: Vysokoškoláci mají v době krize reálné platové představy

21.06.2012 14:55

eská studentská unie (ČeSU), největší síť studentských organizací v České republice, zveřejnila další závěry ze série průzkumů o představách studentů o budoucím zaměstnání „ČeSU TOP zaměstnavatelé“.

ČeSU: Vysokoškoláci mají v době krize reálné platové představy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Průzkum se uskutečnil mezi 7955 studenty vysokých škol a ukázal, že studenti vysokých škol by byli ochotni nastoupit v průměru za 22 500 Kč. 

Kdyby nebyla krize, řekli by si vysokoškoláci o průměrný nástupní plat ve výši 28 600 Kč. Nyní v době krize se však spokojí s platem ve výši 22 500 Kč. Naopak hranice, pod kterou by studenti nebyli ochotni nastoupit do práce ani v době krize, je 17 100 Kč.

„Studenti krizi pocítili poměrně výrazně. Ubylo pro ně pracovních příležitostí, stáží a brigád. Proto museli na zvýšenou konkurenci na pracovním trhu nějak reagovat. Reakce přichází ve dvou rovinách. V úpravě požadavků na nástupní plat a v rovině získání co největší praxe. Studenti se nechtějí dostat do situace řeckých či španělských vysokoškoláků, kteří po studiu na vysoké škole nenajdou zaměstnání“ řekl k průzkumu Jiří Kohout, mluvčí České studentské unie.

Při studiu na vysoké škole se studenti snaží získávat pracovní zkušenosti ze všech sil. Ti nejaktivnější se snaží získat zkušenosti v různých oblastech. Zkušenost mimo obor svého studia uvedlo 57% respondentů. Stejná skupina respondentů uvádí i zkušenost v oboru svého studia (42%). Když studenti nenajdou vhodnou pracovní příležitost, snaží se zkušenosti získat formou dobrovolné činnosti v neziskovém sektoru (26%) nebo se snaží nastartovat vlastní podnikání (24%). Zkušenosti ve svém oboru ze zahraničí uvádí pouze 5% studentů.

„Osobně jsem velmi rád, že studenti nečekají, co jim spadne do klína a snaží se pro svoji budoucnost něco dělat. Jsem také rád, že když nenajdou práci svých představ jako zaměstnanci, snaží se podnikat,“ dodává Jiří Kohout.

Plány vysokoškoláků do budoucna

Studenti vysokých škol nejčastěji plánují zůstat u svého budoucího zaměstnavatele po ukončení vysoké školy 2 roky (14%), 3 roky (25%) nebo 5 let (21%). Chtějí nasbírat zkušenosti a pak se rozvíjet v jiné firmě. Přestěhovat se v rámci České republiky je ochotno 45% studentů. Dvě pětiny (40%) studentů by tuto možnost zvážily.

Studenti sledují pracovní trh nejen v Čechách, ale i v zahraničí. V případě zajímavé pracovní nabídky jsou studenti ochotni přestěhovat se do zahraničí natrvalo (35%). Více než čtvrtina studentů (27%) by chtěla strávit v zahraničí alespoň několik měsíců své budoucí kariéry. O roce nebo dvou v zahraničí uvažuje 22% studentů. 

Shodně 15% studentů odmítá stěhování za prací kamkoliv. Ať v rámci České republiky, nebo do zahraničí.

O průzkumu

Průzkum byl realizován Centrem pro výzkum studentského mínění (CVSM) mezi 7 955 studenty vysokých škol v České republice. Probíhal v období 21. listopadu – 12. prosince 2011. Mezi respondenty bylo 43,1% mužů a 56,9% žen.

O České studentské unii (ČeSU)

Česká studentská unie (ČeSU) je největší studentskou sítí v České republice. Zastřešuje desítky studentských organizací a unií z vysokých škol různých směrů, od ekonomických a technických, po lékařské, právnické, zemědělské a další.

Síť těchto organizací každoročně pořádá mnoho desítek aktivit s dopadem na stovky tisíc vysokoškoláků. Od provozování studentských médií a pořádání odborných přednášek až po studentské majálesy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…