Lesy ČR úspěšně dokončily revitalizaci lipové aleje v Babiččině údolí u Ratibořic

22.06.2012 12:12

Národní přírodní památku Babiččino údolí v Ratibořicích u České Skalice, v okrese Náchod, v Královéhradeckém kraji, zná snad každý, literatury a filmu znalý Čech.

Lesy ČR úspěšně dokončily revitalizaci lipové aleje v Babiččině údolí u Ratibořic
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Poutavé příběhy Boženy Němcové, která zde prožila své dětství, dávají tomuto místu kouzelnou až tajuplnou atmosféru dávných časů. Státní podnik Lesy ČR proto přikládá péči o Babiččino údolí mimořádnou důležitost. Důkazem toho je také nedávno dokončený projekt Lesů ČR zaměřený na revitalizaci místní historické lipové aleje. Realizovaným projektem Lesy ČR významně přispěly k zachování zdejšího přírodního bohatství.

Historické lípy nacházející se na lesní cestě vedoucí od státní silnice směrem k Bílému mostu prošly potřebným odborným ošetřením.  Odborníci na jednotlivých stromech provedli zdravotní a odlehčovací řezy a některé stromy ještě stabilizovali vazbami. Podobným ošetřením jako lípy prošly i čtyři nedaleké, mimořádně vzácné douglasky tisolisté rostoucí bezprostředně za Červeným mostem. Celkově prošlo ošetřením 61 stromů. V dalších letech budou probíhat nezbytné udržovací práce. Díky realizaci projektu Lesy ČR místní lipové aleji coby významnému krajinnému prvku prodloužily život a přispěly i k  vyššímu zajištění bezpečnosti návštěvníků Babiččina údolí.

Na daný projekt se Lesům ČR podařilo získat finanční podporu z fondů Evropské unie, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj, v rámci Operačního programu Životní prostředí, Oblasti podpory 6.3 Obnova krajinných struktur.

V oblasti národní přírodní památky Babiččino údolí Lesy ČR kromě 190 hektarů lesních porostů pečují také o několik zajímavých staveb, mezi které patří již zmiňovaný Bílý a Červený most klenoucí se přes řeku Úpu. Červený most je zajímavou technickou památkou Babiččina údolí. Jde o dřevěný trámový most na kamenných pilířích, který je mořený do výrazné rubínové barvy.  Bílý most se nachází nedaleko Viktorčina splavu. Převádí přes řeku silnici směřující z Ratibořic přes údolí k Žernovu. Stejně jako nedaleký Červený most je i tento vybudován z dřevěných trámů.

Babiččino údolí rozhodně stojí za to navštívit. Oblastí vede i naučná stezka, která turisty provádí místy spojenými s románovými postavami z knihy Boženy Němcové Babička. Jedním z několika zastavení je například roubená chalupa Staré bělidlo z roku 1797, Viktorčin splav nebo Ruderův mlýn z roku 1773. Vynechat není možné ani návštěvu pomníku Babička s vnoučaty. Jde o kubistické dílo Otto Gutfreunda z roku 1922.

Doplňující informace:

Celkové výdaje na realizaci projektu dosáhly částku 396.600,- Kč, z toho byla pro tento projekt získána významná finanční podpora z Evropské unie. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj činí skutečně vyplacená podpora 334.687,50 Kč a spolufinancování ze Státního fondu Životního prostředí 19.687,50 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…