O služby referentů CPI BYTY je stále větší zájem

22.06.2012 18:20

Společnost CPI BYTY, vlastník téměř 13 000 nájemních bytů po celé ČR, poskytuje svým nájemníkům od počátku tohoto roku bezplatné poradenské a asistenční služby v oblasti příspěvků na bydlení a sociálních otázek. Od ledna o pomoc požádalo téměř 700 nájemníků z celé ČR a jejich zájem stále roste.

O služby referentů CPI BYTY je stále větší zájem
Foto: CPI
Popisek: CPI Byty

Řada lidí dlouhá léta nevěděla, že příspěvek na bydlení či jiné dávky státní sociální podpory vůbec existují, nebo že na ni má dokonce nárok. S deregulací nájemného se začali nájemníci o dávky zajímat, stud a administrativa s tím spojená jim však často v podání žádosti o příspěvek na bydlení bránila.

„Informovanost o této formě státní podpory je stále nedostatečná, proto jsme se rozhodli vzít aktivitu do vlastních rukou a nabídnout nájemníkům pomoc v podobě konzultací i fyzické asistence v případě jednání s úřady nebo vyplňování žádostí,“ popsal Daniel Bacík, ředitel společnosti CPI BYTY.

Největší skupinu zájemců o poradenství tvoří senioři, mladé rodiny s dětmi nebo nízko příjmoví nájemníci. Od ledna 2012 se na Klientská centra CPI BYTY obrátilo 656 nájemníků s žádostí o radu nebo asistenci, necelá polovina z nich podala žádost o příspěvek na bydlení. Úřady práce dosud 142 vyhověly, několik desítek žádostí zamítly. „Zbývající žádosti zatím na vyjádření čekají,“ dodal Bacík.

Největší zájem o služby referentů CPI BYTY mají nájemníci z Třince a Českého Těšína, kde má společnost největší množství bytů (celkem téměř 4 400),
a v Litvínově, které společnost koupila v roce 2010.

To, že se služby referentů CPI BYTY nájemníkům vyplácejí, dokládá nejen zvyšující se počet zájemců o konzultaci, ale také výsledky, které přinášejí řadu užitečných efektů pro nájemníky i vlastníka bytů. „Pro podání žádosti je třeba předložit řadu dokladů o příjmech spolu s výdaji na domácnost. Nájemníci si často poprvé uvědomí, z čeho se jejich domácí rozpočet skládá a jak je s ním potřeba zacházet, odpovědněji pak přistupují ke svým výdajům. I zamítnutí příspěvku má tak jistý přínos. V případě schválení příspěvku na bydlení se pozitivní výsledek projeví nejen na rozpočtu konkrétní rodiny, ale také na platební morálce i chování nájemníků v domě nebo k sousedům,“ tvrdí Daniel Bacík. Společnost CPI BYTY v této souvislosti zaznamenala také pokles delikvence v úhradě nájemného a služeb. V poradenské činnosti tak bude pokračovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: CPI BYTY

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…