Lesy ČR zvou turisty za poznáním Karlovských rybníků

24.06.2012 16:54

Průvodcem bude návštěvníkům Lesy ČR otevíraná nová naučná stezka.

Lesy ČR zvou turisty za poznáním Karlovských rybníků
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Lesy ČR dokončily v Českém středohoří výstavbu zcela nové naučné stezky nazvané „Okolím Karlovských rybníků za poznáním“. Její trasa vede kolem soustavy retenčních nádrží, které v minulých letech prošly díky Lesům ČR kompletní obnovou. Jeden a půl kilometru dlouhá stezka začíná u lesního altánu na východním břehu významné vodní plochy Děčínska, Velkého rybníka a dále pak prochází po jeho obvodu. Zde, jen kousek od osady Karlovka, nedaleko obce Velká Bukovina, v okrese Děčín, v Ústeckém kraji, proběhne v úterý 26. června, od 10 hodin i slavnostní otevření naučné stezky.

Náklady na vybudování stezky Lesy ČR hradily z Programu 2020, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Na její trase se nachází celkem sedm zastavení. Ta obsahují zajímavé informace o historii a obnově retenčních nádrží, lesích a rybníkách. Nedílnou součástí jednotlivých zastavení jsou kromě pěkných fotografií i detaily ze života místních vodních, lesních či mokřadních živočichů a rostlin.

Karlovské rybníky tvoří soustava tří retenčních nádrží. Vznikly již v roce 1947 na mokřadních loukách; původně sloužily k chovu ryb. Pro rekonstrukci celé soustavy, která stála skoro 7 milionů korun, se Lesy ČR rozhodly v roce 2003, ukončily ji v roce 2007. V devadesátých letech, kdy ještě nádrže do správy Lesů ČR nespadaly, došlo vlivem zanedbané údržby k poruše výpusti na Velkém rybníku a veškerá voda z něho vytekla. Rybníky postupně zarostly náletovými dřevinami. Díky Lesy ČR provedené rekonstrukci se podařilo vodu do lesní krajiny opětovně vrátit.

Retenční nádrže mají v naší krajině mimořádně důležitý význam. Pomáhají zadržovat vodu a zlepšují vodní režim. Další významnou funkcí je zvyšování biodiverzity v krajině. Nádrže slouží jako domov pro řadu živočichů, kteří jsou vázáni i biotopem rostlin, které rostou ve vodě nebo v její blízkosti. Mezi další doplňkové funkce nádrží patří funkce protipovodňová a rekreační.

Svou estetickou hodnotou i počtem druhů rostlin a živočichů je příroda v okolí Karlovských rybníků opravdu unikátní. Nakonec přesvědčit se může každý přírodu milující turista. Krajina kolem Karlovských rybníků je pro zajímavý výlet jako stvořená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…