Společně k návratům lidí po poškození mozku

27.06.2012 14:58

Občanské sdružení Dílny tvořivosti iniciovalo vznik platformy poskytovatelů odborné péče o lidi po poškození mozku, jejíž cílem je společné úsilí o profesionální spolupráci a úzce navazující péči všech složek ucelené rehabilitace.

Společně k návratům lidí po poškození mozku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Právě úzce navazující péče, bez zbytečných prodlev, povede k co nejrychlejšímu návratu těchto lidí z nemocničního prostředí, léčebné rehabilitace do aktivního života.

Neformální setkání poskytovatelů zdravotně sociální péče o osoby po poškození mozku se uskutečnilo 21. 6. 2012 v nových prostorách Dílen tvořivosti, v Podskalské ulici, poblíž Ministerstva zdravotnictví, které tyto aktivity finančně podpořilo. Zástupci pěti organizací: Dílny tvořivosti, Ústřední vojenská nemocnice, o. s. Ictus, Pohoda a Asistence představily své aktuálně realizované projekty, plány do budoucnosti.

Velký ohlas zaznamenávají Dílny tvořivosti v návaznosti na dokončení projektu Manuál on line, jehož výstupem je živá databáze manual.navraty.info -- databáze pravidelně aktualizovaných kontaktů na odborníky, zdravotnická zařízení i poskytovatelé sociální a pedagogické péče na území hlavního města Prahy. V letošním roce probíhají projekt "Pošli to dál" zaměřený na zvyšování povědomí široké veřejnosti o příčinách a následcích poranění mozku a projekt "Společně k návratům", v rámci kterého se toto setkání také uskutečnilo. Organizace nově nabízí pracovní rehabili! taci připravovanou na míru každému uchazeči a chystá projekt tréninkového pracoviště. Ústřední lékařsko-psychologické oddělení Ústřední vojenské nemocnice pokračuje v projektu nabízející trénink kognitivních funkcí -- skupinový program zaměřený na zlepšení paměti, pozornosti, plánování apod. Organizaci Ictus se podařilo získat statek, ve kterém však musí proběhnout rozsáhlá rekonstrukce. Pokud se podaří získat potřebné prostředky, mělo by zde vzniknout místo pro setkávání lidí se zdravotním postižením, primárně lidí po poškození mozku, místo pro dlouhodobější rehabilitaci. Zástupce o. s. Pohoda přinesla aktuální informace o nabídce míst v chráněném bydlení. Asistence představila projekt "Práce na míru šitá". Cílem projektu je přispět k zaměstnanosti lidí s tělesným a kombinovaným postižením metodou podporovaného zaměstnávání, obohacené o hodnocení COMP a Asistivní technologii. Projekt "Inspirace zaměstnávání" je zaměřen na spolupráci se zaměstnavateli.

Neformální diskus! e opět přinesla a zdůraznila potřebu větší spolupráce mezi lék! aři, zástupci léčebné rehabilitace s dalšími složkami specializované péče. Bohužel se nepodařil nalézt jednoduchý a praxí ověřený "recept". Spolupráce stále stojí a padá na osobnosti a fundovanosti odborníka, lékaře v daném zařízení. Zdůrazněna byla také potřeba psychologické podpory pacientů již v první fázi jejich léčby -- ve zdravotnických zařízeních a podpory rodin při osamostatňování jejich nemocného či zdravotně postiženého člena rodiny ve fázi vstupu nebo návratu do zaměstnání.

Setkání upozornilo na různorodost potřeb cílové skupiny dle organizací -- dle typu využívaných služeb: komunikace a logopedie, mezilidské vztahy, u klientů s omezenou samostatností i volnočasové aktivity, potřeba vrátit se do školy, do zaměstnání, nedostatek chráněných pracovních míst.

Dílny tvořivosti již od roku 2003 pomáhají lidem se zdravotním postižením pracovat a žít kvalitní život. Jejich činnost zahrnuje široké spektrum sociálních služeb, které organizace poskytuje zejména li! dem s mentálním, tělesným i kombinovaným postižením. Od roku 2005 rozvíjejí specializovaný program Návraty, který se věnuje lidem po poškození a  poranění mozku. Hlavními principy práce o. s. Dílny tvořivosti je důraz na vlastní aktivitu klientů, víra v jejich schopnosti a respekt k jejich potřebám.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…