Dopravní podnik podepsal s odbory dodatek kolektivní smlouvy, zaručuje růst mezd zaměstnanců

29.06.2012 11:00

Vedení Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a odborové organizace působící v DPP dnes podepsaly dodatek kolektivní smlouvy. A to na následující tříleté období 2012 - 2015.

Dopravní podnik podepsal s odbory dodatek kolektivní smlouvy, zaručuje růst mezd zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Jednání s odborovými organizacemi probíhalo rekordně rychle, a to pouhé tři měsíce. Nejdůležitějším bodem jednání byl růst tarifních mezd. Mzdy porostou již od 1. července 2012, a to o jedno procento. V následujícím roce vzrostou mzdy o 3 procenta, ale až k 1.5.2013. V letech 2014 a 2015 pak bude určujícím ukazatelem nárůstu mezd inflace, ke které se připočte 0,7 % v roce 2014, potažmo jedno procento v roce 2015.

„Je to další pozitivní krok, který se novému vedení povedl. Získává tak potřebný klid na řešení provozních záležitostí a vydává jasný signál, že zaměstnanci a vedení jsou na jedné straně,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

„Shoda s odbory na tříleté období zajistí našim zaměstnancům dobře ohodnocené zaměstnání a stabilní pracovní zázemí. Kromě základního mzdy jsme navíc navýšili i klíčový benefit, kterým je penzijní připojištění,“ uvedl Vladimír Lich, generální ředitel Dopravního podniku.

Příspěvek na penzijní připojištění se dle dodatku kolektivní smlouvy zvýší až na 850 Kč na zaměstnance měsíčně.

Průměrná měsíční mzda zaměstnanců DPP za rok 2011 činila 29 735 Kč. Na mzdách zaplatil dopravce v roce 2011 celkově 3,96 miliardy korun. Obdobnou částku Dopravní podnik vloni utržil na jízdném, kdy se tržby pohybovaly ve výši 4,5 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …