ČEZ: Kurýři testují elektrokola a elektroskútr při doručování zásilek

29.06.2012 11:10

Kurýrní služba Messenger vyzkouší během července za podpory Skupiny ČEZ elektroskútry AKUMOTO a elektrokola od českého výrobce ekolo.cz v náročných podmínkách každodenního rozvozu zásilek. Cílem je zjistit, jaký vliv na efektivitu a ekologii bude mít výměna běžných dopravních prostředků za elektrické.

ČEZ: Kurýři testují elektrokola a elektroskútr při doručování zásilek
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Hlavním cílem projektu je zjistit, zda se zvýší efektivita kurýrů využívajících elektrické dopravní prostředky a podpořit rozvoj ekologického městského provozu. Dalšími kritérii je otestování výdrže baterií a celková praktičnost elektrických dopravních prostředků při doručování zásilek po Praze. V případě elektrokol se průzkum zaměří také na dojezd do vzdálenějších a kopcovitých částí Prahy, kam se běžně kurýři na kolech se zásilkami nevydávají.

„ČEZ se věnuje zajímavým projektům z oblasti elektromobility, a proto nás možnost testování reálného výkonu elektrokola a elektroskútru v běžných podmínkách velice zaujala. Oba dva dopravní prostředky začínají pomalu ale jistě nacházet své místo na našem trhu a toto je jedinečná příležitost ukázat zájemcům jejich opravdové jízdní vlastnosti,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ. 

„Pro naši firmu je příležitost otestovat tyto elektrické dopravní prostředky velmi lákavá. Naši nejvýkonnější kurýři ujedou na kole denně až 120 kilometrů a tak věřím, že se při takovémto nasazení elektrokol a elektroskútru do reálného provozu určitě projeví všechny jejich výhody i nedostatky. To může dodat vnímání těchto dopravních prostředků veřejností nový rozměr,“ dodává Martina Vaculíková z marketingového oddělení společnosti Messenger. 

Kurýři si budou každý den zapisovat důležité údaje o počtu ujetých kilometrů, spotřebovaných kWh a doručených zásilek. To vše se po konci testovacího období porovná s běžnými výkony a zjistí se, nakolik a jakým způsobem se v běžném provozu projevila výměna běžných kol a skútrů za ty elektrické.

„Elektrokola, především skládací s menšími koly, která Messenger používá, jsou v městském provozu velmi mrštná. Kurýři si díky elektrokolům zkrátí trasu a zásilku doručí rychleji, protože již nebudou muset řešit převýšení terénu. Kromě testování v pražském provozu využijí kurýři elektrokola také při příležitosti Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech,“ říká Jakub Ditrich, jednatel společnosti ekolo.cz.

„Výkon elektrického skútru je srovnatelný s výkonem malého benzinového skútru, ovšem cenově je to neporovnatelné. Sto kilometrů provozu elektrického skútru vyjde zhruba na pět až deset korun a ve městě je jeho provoz bezemisní a rychlý. Velkou výhodu vidím také v tom, že pořizovací cena elektro skútru je srovnatelná s nákupní cenou skútru benzinového. To je velice důležitý argument pro masové rozšíření a využití elektro skútrů. Testování elektrického skútru firmou Messenger je pro nás velmi zajímavé a poskytne nám mnoho zkušeností z náročného provozu“ říká Lukáš Drahovzal, obchodní ředitel značky AKUMOTO.

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se svou strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilních dopravních prostředků a poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

V současnosti má ČEZ v provozu 20 dobíjecích stanic. Většina z nich se nachází v Praze, elektromobilisté mohou dobíjet svá vozidla také v Ostravě, Plzni a Trutnově. Ve druhém pololetí 2012 otevře ČEZ dobíjecí stanice také ve Vrchlabí, Hradci Králové nebo Mladé Boleslavi.

Společnost ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita v roce 2010. Jeho cílem je mimo jiné dostat do ulic na desítky elektromobilů a otestovat je v silničním provozu.

Do projektu se zapojují také města a obce. Jejich účast v projektu Elektomobility přispívá k rozšiřování sítě dobíjecích stanic a vychází z jejich zájmu podporovat bezemisní dopravu ve městech a obcích. Zlepšení životního prostředí a kvalita života je součástí politiky mnoha velkých regionů a měst. Více informací naleznete na www.elektromobilita.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…