Projekt VZP napomáhá snížit počet nevhodných kombinací léků

29.06.2012 11:19

VZP ČR pracovala intenzivně v předchozích dvou letech na projektu, jehož cílem bylo ověřit situaci v preskripci tzv. nevhodných kombinací léků čili lékových interakcí s potencionálně závažnými dopady na zdraví pacienta.

Projekt VZP napomáhá snížit počet nevhodných kombinací léků
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Pilotní projekt probíhal v letech 2011 a 2012 a v jeho rámci byly analyzovány potenciální lékové interakce v databázi léků předepsaných na recept v Královéhradeckém a Středočeském kraji. Pro tyto účely byly odborníky vybrány lékové interakce s potencionálním závažným klinickým dopadem, konkrétně léky s protizánětlivým účinkem, léky na cévní a srdeční problémy a lék na ředění krve (warfarin).

VZP chtěla tímto projektem upozornit lékaře na problematiku lékových interakcí, nabídnout informace, které lékaři potřebují ke zvyšování bezpečnosti léčby svých pacientů a podpořit vzájemnou komunikaci mezi lékaři (např. praktický lékař a ambulantní specialista). Po vlastní analýze receptů (pouze vždy od jednoho lékaře) byly výsledky předány zpět konkrétním lékařům a zároveň jim byla nabídnuta odborná edukace formou seminářů, kterých se zúčastnila pětina oslovených lékařů.

Z celkem půl miliónu receptů, kde se našly výše uvedené léky, byly identifikovány závažnější stupně lékových interakcí v 16 000 případech celkem u 10 400 pacientů. Po odborných seminářích v průběhu projektu se následně v kontrolní analýze receptů provedené u stejných lékařů výrazně snížil počet nemocných s nejzávažnějšími lékovými interakcemi v Královéhradeckém kraji o 44 % a ve Středočeském o 36 %. Pacient, který využívá služeb elektronické zdravotní knížky, může mít dnes díky aplikaci tzv. chytrého mobilu ve svém přístroji okamžitý přehled o tom, které léky se s jinými neslučují.

VZP hodlá zavést v  rámci celé ČR každodenní sledování potenciálních lékových interakcí systémem, který bude upozorňovat nejen lékaře, ale i nemocné pojištěnce na případné kontraindikace léků. S cílem maximálně eliminovat rizikové kombinace léků, bude VZP ve spolupráci s odborníky z řad klinických farmaceutů podporovat vytváření klinicko-farmaceutických zpráv pro ošetřujícího praktického lékaře či specialistu při propuštění pacienta z nemocnice a zároveň jako součást své dlouhodobé lékové strategie podporovat vytvoření konzultačních míst klinické farmacie pro ambulantní lékaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…