Stáž učitelů na pracovištích ČEZ - jedinečný projekt v kraji

01.07.2012 9:11

Ve čtvrtek skončila odborná stáž pedagogů na severomoravských pracovištích Skupiny ČEZ. V rámci unikátního projektu se učitelé v oboru elektro podrobně seznamují s problematikou distribuce elektřiny v praxi a novinkami na poli energetiky. Spolupráce energetiků s vyučujícími stáží nekončí, bude pokračovat konzultacemi v oblasti výukových podkladů.

Stáž učitelů na pracovištích ČEZ - jedinečný projekt v kraji
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Stáže se zúčastnilo 10 pedagogů Střední školy elektrotechnické (ul. Na jízdárně 30) v Ostravě, partnerské školy Skupiny ČEZ. Pro vyučující byl připraven program složený z přednášek, besed a exkurzí na vybraná pracoviště dvou dceřiných společností ČEZ, a to ČEZ Distribuční služby, s.r.o. a ČEZ Distribuce, a.s. Posláním obou společností je zajistit plynulou dodávku elektřiny zákazníkům. Učitelé navštívili např. rozvodny v Paskově, Frýdlantu, Hodolanech, Kunčicích a Vítkovicích. Kromě venkovní a vnitřní rozvodny energetici ukázali učitelům i specializované činnosti jako jsou práce pod napětím či diagnostické postupy na zařízení distribuční soustavy. Zde byly účastníkům přiblíženy např. možnosti využití termovize v energetice, metody zjišťování stavu kabelových vedení či zkoušení ochranných a pracovních pomůcek.

„Spolupráce s ostravskou Střední školou elektrotechnickou je dlouhodobá, proto jsme se pustili do tohoto jedinečného projektu skloubení teorie s praxí. Umožníme tak pedagogům získat nezbytné praktické poznatky pro odbornou přípravu studentů, které se promítnou do jejich „výbavy“ při nástupu do pracovního procesu,“ uvedla Martina Sýkorová, náborový specialista Skupiny ČEZ. 

„Již několik let vykonávají naši studenti z třetích a čtvrtých ročníků praxi na pracovištích společnosti ČEZ.  Odborní učitelé naší školy tedy znají jednotlivé provozy, ale teprve letošní projekt jim umožnil poznat celý komplex činností, které se v distribuční společnosti realizují. Na základě tohoto poznání budeme v budoucnu plánovat i praktickou výuku,“ uvedl Lubomír Franek, zástupce ředitele školy pro praktickou výuku. Vladimír Maršálek, další účastník stáže, doplňuje: „Pro učitele odborných předmětů, i když vyšel z praxe, jsou stáže nutností.  Např. přístrojové vybavení v oblasti diagnostiky prošlo během posledních deseti až patnácti let zásadní kvalitativní proměnou. Bylo by absurdní, nereagovat na to při výuce.“

Vzdělávací akce pro studenty i pedagogy jsou praktickou, užitečnou a efektivní formou pro získávání kvalitních zaměstnanců. Podle odhadů Národního vzdělávacího fondu bude do pěti let v oblasti energetiky chybět až 14 tisíc mladých techniků. Sama Skupina ČEZ jich bude do roku 2020 potřebovat zhruba 10 tisíc. Abychom tyto potřebné počty zajistili, musíme, stejně jako ostatní technicky zaměřené společnosti, vyhledávat a oslovovat mladé lidi v předstihu. ČEZ proto navázal dlouhodobou spolupráci s několika vysokými a středními školami. Seznam partnerských škol naleznete na  www.kdejinde.cz    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…