Dny lidí dobré vůle právě začínají

04.07.2012 9:20

Již po třinácté dnes ožívá obec Velehrad každoročními cyrilometodějskými oslavami. Dny lidí dobré vůle jsou letos navíc součástí připravovaných oslav k 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Dny lidí dobré vůle právě začínají
Foto: Archiv
Popisek: Velehrad

Přítomní návštěvníci mají možnost využít pestrou programovou nabídku. Od 10. hodiny budou na různých místech obce probíhat nejrůznější soutěže, dětská představení, výstavy, workshopy a spousta dalších aktivit. Samozřejmostí jsou stálé velehradské projekty jako Ruční přepisování Bible, Soutěž ve fotbalových dovednostech, Velehrad dětem, program časopisu IN!, Mezinárodní setkání vozíčkářů, pingpongový turnaj a řada dalších. Vrcholem dětského programu bude návštěva oblíbené Dagmar Patrasové. Její vystoupení Dáda dětem začne v 16 hodin na pódiu před základní školou.

„Letošní novinkou je Škola lásky, což je kurz pro laiky, vedený zkušenými psychology, který má napomoci vytvářet zdravou atmosféru v rodinách a předcházet zbytečným konfliktům a nedorozuměním,“ uvedl Mgr. Josef Kořenek, tajemník Dnů lidí dobré vůle. Kurz probíhá od 9 do 17 hodin v Poutním domě Stojanov. Kurz je vedený dle metodiky Jiřiny Prekopové. „Známá psycholožka jezdí na Velehrad pravidelně, ale letos bohužel nemůže, organizuje kurzy po celém světě,“ dodal Kořenek.

Výstavy a vernisáže budou probíhat v prostorách Stojanova gymnázia a Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje. K vidění budou například vítězné obrázky výtvarné soutěže Cestou dvou bratří, vítězné snímky Fotografické soutěže - Velehrad 2011, ilustrace ke knize Petra Piťhy „Slyšte slovo a zpívejte píseň“, fotografie Jindřicha Štreita či manželů Havlenových. Svou činnost představí Papežská misijní díla či církevní hnutí a komunity.

V archeoskanzenu u Velehradu přiblíží Hnutí Brontosaurus ekologické aktivity zaměřené na lesy a háje. „Krom jiného se podíváme na tradiční staré ovocné odrůdy a ochutnáme biomošty z nedalekého Hostětína. Pro návštěvníky je připravena také výstava k problematice ochrany Národního parku Šumava,“ přiblížila dění v archeoskanzenu Monika Hornová, projekt manažerka projektu Aktivity pro životní prostředí.

V 19.30 hodin začne na pódiu před bazilikou slavnostní koncert Večer lidí dobré vůle. Během něj se divákům a posluchačům představí čtyři charitativní projekty, na které může každý přispět formou DMS VELEHRAD. Pro rok 2012 jsou vybrány: Občanské sdružení ONŽ – pomoc a poradenství pro ženy a dívky, Cyrilometodějská církevní škola Brno, Centrum pro rodinný život Olomouc a Nadační fond ADIUVARE. Na velehradském pódiu vystoupí skupina Chinaski, Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína, Štěpán Rak a Alfréd Strejček a samozřejmě stálice velehradských oslav Jiří Pavlica s Hradišťanem. Koncert bude přímým přenosem vysílat Česká televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…