ArcelorMittal: Bezpečnější, lehčí a levnější – taková jsou nová svodidla typu AM

08.07.2012 20:03

ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic (AMDS CR), přichází po několikaletém vývoji, testování a certifikaci na trh s novými typy záchytných systémů. Nesou značku AM a jsou lehčím a bezpečnějším pokračovatelem u nás nejrozšířenějšího typu NH4. AMDS CR nová svodidla vyvinula spolu s výzkumníky ze své mateřské společnosti ArcelorMittal Ostrava.

ArcelorMittal: Bezpečnější, lehčí a levnější – taková jsou nová svodidla typu AM
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Nová řada záchytných systémů typu AM je vyrobena z mikrolegované oceli, což je materiál s vyšší pevností, než ocel používaná pro výrobu svodidel NH4. To umožnilo snížit tloušťku materiálu svodnice* ze 4 na 2,8 mm, což představuje více než čtvrtinovou úsporu hmotnosti, a tím i snížit cenu. Vedle nové svodnice byly z mikrolegované oceli vyrobeny i distanční díly a sloupky, které byly navíc zkráceny o 190 mm, čímž se podařilo významně snížit celkovou hmotnost záchytných systémů.

„Čím je záchytný systém těžší, tím je dražší, protože ocel má svou cenu. Investoři i montážní firmy tedy jistě uvítají, že hmotnost jedné svodnice je pouhých 50 kg místo původních 70 kg. Podařilo se nám tak vyvinout a vyrobit opravdu výjimečně kvalitní záchytný systém za velmi příznivou cenu,“ vysvětluje Libor Černý, generální ředitel AMDS CR.

Nová svodidla AM splňují veškeré evropské normy. Uspěla při bariérových zkouškách za použití osobních vozidel, nákladních vozidel i autobusu. Například index prudkosti nárazu, který definuje, jaký má náraz vliv na posádku vozidla, je ve všech případech lepší než u systému NH4. Nové záchytné systémy jsou tedy bezpečnější než systémy typu NH4.

„Svodidla typu AM jsou pro český trh ideální. Nová svodnice má stejný tvar jako nejrozšířenější typ NH4, takže ji bude možno napojovat na systémy NH4 bez přechodových dílů. Pro údržbu silnic je to tedy nejjednodušší a také nejlevnější řešení,“ uvádí Černý.

AMDS CR již uskutečnila první dodávky nových záchytných systémů zákazníkům. Nová svodidla tak už brzy zvýší bezpečnost cestujících na našich silnicích. Od podzimu se budou montovat například na rychlostních komunikacích v Moravskoslezském kraji.

ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic s.r.o. je jediným výrobcem certifikovaných trasových záchytných systémů v ČR, dále důlní výztuže a za tepla válcovaných plechů a pásů. Roční kapacita je více než půl milionu tun výrobků. AMDS CR má téměř 400 zaměstnanců. Vznikla v roce 2009 jako dceřiná společnost ArcelorMittal Ostrava a.s., historicky jediného výrobce svodidel v České republice i předtím v Československu. Svodidla z ArcelorMittal v Ostravě najdete na 70 % všech českých dálnic a téměř na všech silnicích první třídy.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní firmou v České republice a patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti jsou 3 miliony tun oceli, zhruba 50 % produkce se exportuje do více než 60 zemí světa. Zaměstnává 4230 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi má více než 8 tisíc zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2011 činila 32 796 korun. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

* Svodidlo (záchytný systém) se skládá ze svodnice, sloupku a příslušenství

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…