dTest: Dávejte pozor, jakou obuv kupujete

24.07.2012 13:24

Koupě obuvi, která je označena jako "módní" či "vysoce módní" může sice znamenat volbu aktuálně žádaného doplňku, především je ale třeba počítat s omezeními jak při užívání bot, tak hlavně při jejich reklamaci.

dTest: Dávejte pozor, jakou obuv kupujete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Označení obuvi jako módní má poukázat především na to, že je navržená pro nošení v nenáročných podmínkách a nejdůležitějším parametrem je její vzhled. V případě vysoce módní obuvi se pak předpokládá také omezená životnost, jelikož nemusí splňovat ani kvalitativní podmínky, které jsou kladené na obuv módní. Zákazníci musí být na tento aspekt upozorněni a měli by jej při užívání obuvi zohlednit. "Označování obuvi tímto způsobem je v souladu se zákonem, ale obchodníci by toho neměli zneužívat," říká vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený a vysvětluje: "Prodávající je povinen označení vyznačit přímo, viditelně, srozumitelně a trvale alespoň na jednom půlpáru obuvi."

Prodejci však v této souvislosti zkoušejí řadu triků, kterými chtějí zmást zákazníky. Tato slovní spojení nadužívají a označují tak téměř každý pár bot ve své prodejně. Někdy také informaci o "módnosti" obuvi připojí až po zaplacení. "Spotřebitelům doporučujeme být iniciativní a na to, zda je obuv módní, se pt! át předem," doporučuje Lukáš Zelený a dodává: "Pokud je to možné, měli by zákazníci nahlédnout před koupí do návodu k použití a péči. Může se stát, že v něm najdou taková omezení užívání obuvi, která je od nákupu odradí."

Specifická situace nastává při reklamaci uvedených typů obuvi. Navzdory různým mýtům platí i zde dvouletá záruční doba. Od té je ale třeba odlišit předpokládanou životnost bot, která je zejména u vysoce módní obuvi omezená. "Zatímco módní obuv je určena k běžnému použití a měla by odpovídat minimálně základním požadavkům na společenskou obuv, od vysoce módní obuvi toho nelze mnoho očekávat," upřesňuje Lukáš Zelený a doplňuje: "V prodejnách se však můžeme setkat s tím, že prodávající zaměňují označení "módní" a "vysoce módní", což nakonec může být i v jejich neprospěch."

Podrobné informace o tom, jak je definovaná módní a vysoce módní obuv a co její zakoupení znamená pro spotřebitele, lze zdarma stáhnout na www.dtest.cz/modniobuv. S dotazy týkajícími ! se nejen tohoto tématu je také možné se obrátit na poradenskou! linku dTestu na telefonním čísle 299 149 009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…