VZP: V dárcovství krve jsou Češi hluboko pod evropským průměrem

26.07.2012 16:21

Téměř dvě pětiny Evropanů již někdy darovaly krev. Nejvíce dárců lze najít v Rakousku, kde krev darují až dvě třetiny populace.

VZP: V dárcovství krve jsou Češi hluboko pod evropským průměrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

S velkým odstupem následuje Francie, Kypr a Řecko. I v těchto zemích však tvoří dárci přes polovinu populace. Češi jsou až na 22. místě – alespoň jednou zde krev darovalo 30 procent lidí nad 15 let. Vyplývá to z výsledků nedávného celoevropského průzkumu Eurobarometer. Zvýšit zájem Čechů o darování krve a omladit dárcovskou základnu chce Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pomocí kampaně Daruj krev s VZP.

Klíčovou součástí projektu je mobilní aplikace, která má za cíl na odběrná místa přitáhnout zejména mladší dárce. Díky ní mají uživatelé chytrých telefonů vždy u sebe aktuální přehled o stavu krevních zásob v transfuzních stanicích po celé republice. „Dobrovolných dárců je v Evropě relativně hodně. Velkým problémem v celoevropském měřítku je však stárnutí dárcovské základny. Nejčastěji darují krev lidé ve věku 40–54 let. Velkým úkolem je proto přilákání nových, mladších dárců,“ vysvětluje Kateřina Pulkrábková z oddělení externí komunikace VZP.

Dalším cílem kampaně je vyvrátit mýty, které dárcovství provázejí, a pomoci lidem překonat strach, který je nejčastějším důvodem, proč nechodí darovat krev. Až na druhém místě je lhostejnost. Vyplývá to z průzkumu, který si pro tento projekt nechala zpracovat VZP. Příčinou těchto postojů je často neznalost. Lidem nejčastěji chybí informace o tom, jak darovaná krev může pomoci. Podle výzkumu až čtyři z pěti Čechů věří, že další popularizaci dárcovství pomůže osvěta.  

Díky aplikaci Daruj krev s VZP lidé snadno zjistí, jak probíhá odběr krve či vstupní vyšetření nebo kdy a kde mohou krev darovat, vše najdou přímo na displeji svého telefonu. „Uživatelé aplikace tak mají jistotu, že na odběr nepůjdou zbytečně. Na transfuzní stanici se dostaví tehdy, když chybí právě jejich krevní skupina,“ upozorňuje Pulkrábková.

Mobilní aplikace Daruj krev s VZP je určena pro operační systémy iOS (iPhone, iPad) a Android. Aplikace je zdarma ke stažení na AppStore a na portálu Google Play. Podrobnější informace o projektu Daruj krev s VZP naleznete na www.vzp.cz/daruj-krev nebo na www.facebook.com/darujkrevsvzp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…