Era: Patero užitečných tipů, jak výhodně nakupovat

27.07.2012 11:09

Aneb jak mít dostatek prostředků i před výplatou.

Era: Patero užitečných tipů, jak výhodně nakupovat
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Je začátek měsíce a vaše peněženka opět zeje prázdnotou? Zamyslete se nad tím, jak a za co utrácíte. Víte, kdy jsou nabízené slevy opravdu výhodné? Jak platit za nákup zboží na internetu? Co dělat, když vám dojdou peníze? S našimi radami možná zjistíte, že při svých nákupech můžete výrazně ušetřit, a tak vám zbudou peníze i na pravidelné spoření.

1. Nákupní seznam

„Pokud máte stále pocit, že žijete takzvaně od výplaty k výplatě, pak si zkuste jeden měsíc zapisovat, za co utrácíte. Jistě zjistíte, že některé věci jste vlastně ani nepotřebovali,“ upozorňuje výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil a dodává: „Lidé se pak často diví, kolik je takové zbytečnosti stojí. Jediná účinná rada proto je, zakázat si chodit do obchodu bez předem určeného cíle a nákupního seznamu.“ Ten je důležitý zejména u větších nákupů potravin, při kterých v košíku mnohdy skončí naprosto zbytečné věci.

Rada navíc: Nechoďte nakupovat hladoví! Budete podvědomě vybírat nejen větší množství potravin, na které máte momentálně chuť, ale i více tučných a sladkých pokrmů.

2. Slevy

Výhodná velká balení a slevy potravin v supermarketu většinou naznačují, že se buď dané potraviny příliš neprodávají, nebo jim končí datum spotřeby. Proto si dobře rozmyslete, zda je skutečně potřebujete, případně zda je stačíte do vyznačeného data spotřebovat. A co nákup oblečení? Zásadou by mělo být, že nákup dražších kousků se vyplatí pouze v případě, že si pořizujete nadčasové modely, které se dají dobře zkombinovat a které jsou vyrobeny z kvalitních materiálů. V ostatních případech je nákup ve slevách výhodný. Platí zde ale stejná zásada jako u potravin. Zvažte, zda vybrané zboží skutečně užijete, aby jen nezabíralo místo v šatníku. Peníze vám mohou ušetřit i sezónní výprodeje. Na konci zimy tak můžete například sehnat až o několik desítek procent levnější lyžařskou výbavu, která vydrží i několik let.

Rada navíc: Pokud jezdíte na nákupy autem, vždy si dobře rozmyslete, zda se cesta přes celé město za lákavě výhodným zbožím skutečně vyplatí. Pohonné hmoty nejsou poslední dobou z nejlevnějších.

3. Internetové obchody

Jestliže sháníte konkrétní věc, vyplatí se před samotným nákupem zabrousit na internetové stránky. Nejprve byste měli zjistit, v jakých cenových relacích se dané zboží pohybuje. Nejlepší je na internetu nakupovat věci, které si nepotřebujete osobně vyzkoušet nebo prohlédnout. „Díky rychlému finančnímu srovnání výrobku můžete ušetřit spoustu peněz. Dejte si však pozor, abyste si vybrali důvěryhodného obchodníka, který má na internetu zveřejněné pozitivní hodnocení. Nedávný průzkum kvality e-shopů totiž ukázal, že jen dva z pětadvaceti obchodů by podle časopisu dTest prošly hodnocením bez výhrad,“ dodává Aleš Pospíšil. Důležité je zkontrolovat, zda je uvedená cena konečná – obsahuje DPH, poplatky za recyklaci, dopravu atd. Většina e-shopů si také vyhrazuje právo na jednostrannou změnu ceny či zrušení smlouvy. Podle Asociace pro elektronickou komerci se ale nemáte čeho bát, většina lidí v Česku je totiž s elektronickým nakupováním spokojená.

Rada navíc: Internetové obchody často nabízejí jednorázové akce, kdy můžete sehnat své oblíbené výrobky několikanásobně levněji než v kamenném obchodě. Některé dokonce mívají tzv. happy hour, tedy časově omezené období v průběhu dne, kdy je nákup levnější.

4. Placení

Většině lidí dnes chodí výplata každý měsíc na bankovní účet, a přestože ve většině obchodních míst se už dnes dá platit kartou, stále si drtivá spousta lidí vybírá hotovost z bankomatu nebo na přepážce. Časté výběry drobných částek přitom znamenají zbytečné výdaje, při výběru větších pak zase hrozí riziko ztráty nebo odcizení. Platba kartou přímo u obchodníka přitom nic nestojí a je nejjistějším způsobem úhrady nákupů. Tento způsob placení je vhodný i v rámci plateb na internetu. „Zde je důležité, abyste dodrželi několik bezpečnostních zásad. V první řadě využívejte při placení kartou na internetu zabezpečovací technologii 3D Secure, díky které už nemusíte zadávat citlivé údaje přímo obchodníkovi, ale jste ve spojení s vaší bankou, která platbu vyřídí. Transakci potvrzujete ještě ověřovací SMS zprávou, bez které nelze obchod dokončit,“ vysvětluje Aleš Pospíšil. Další možností je platba tzv. elektronickou peněženkou PaySec, kterou si nabijete a teprve z ní platíte za vybrané zboží. V případě, že se rozhodnete využít klasické internetové bankovnictví, pak dejte pozor, aby byl váš počítač vybaven antivirovým programem a nechte si ve své bance nastavit vhodný limit pro internetové platby.

Rada navíc: Pokud se rozhodnete platit v obchodě kartou, máte zároveň v rámci služby CashBack možnost využít bezplatného výběru hotovosti přímo na pokladně. Era a ČSOB tuto službu nabízí například v prodejnách Albert Hypermarket, COOP nebo v síti čerpacích stanic Čepro EuroOil.

5. Zboží na půjčku

Pokud nemáte dostatek financí, můžete si zvolit čerpání spotřebního úvěru. Je vhodný na nákup zboží dlouhodobé spotřeby. Díky takto rozložené pravidelné splátce vám v měsíčním rozpočtu zbude vyšší zůstatek, který pak můžete pravidelně ukládat na spořicí účet. „Pro ty, kdo se nechtějí zadlužovat na několik měsíců, je ideální kreditní karta. Lze si totiž vybrat, zda čerpané prostředky zaplatíte v bezúročném období nebo budete splácet až později,“ uzavírá Aleš Pospíšil.

Rada navíc: Při nákupu zboží přes půjčku kupujte jen takové zboží, které je dlouhodobého charakteru. V zásadě platí, že doba užívání výrobku by měla překračovat dobu splácení dluhu.

V příštím díle detailně rozebereme rodinné finance Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…