Miliarda kilowatthodin z vodních elektráren ČEZ znamenala čistou elektřinu pro stovky tisíc domácností

29.07.2012 9:18

Vodní elektrárny ČEZ, a. s., dodaly v prvním pololetí letošního roku do sítě více než 1 miliardu kWh elektřiny a meziročně tak zvýšily výrobu o více než 19 %.

Miliarda kilowatthodin z vodních elektráren ČEZ znamenala čistou elektřinu pro stovky tisíc domácností
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tento objem výroby by současně pokryl roční spotřebu 280 tisíc domácností. Souběžně také pokračuje program modernizace a ekologizace stávajících vodních zdrojů, který výhledově umožní vyrobit dalších více než 60 milionů kWh elektřiny ročně.

Celkem 1 001,362 milionů kWh elektřiny dodaly v prvním pololetí letošního roku do sítě vodní elektrárny provozované v rámci společnosti ČEZ, a. s., v České republice. Jedná se převážně o elektrárny na velkých vodních dílech a přečerpávací vodní elektrárny.

„Za zvýšenou výrobou vidíme nejen příznivé klimatické podmínky ale i projevující se efekty plynoucí z programu modernizace a ekologizace našich výrobních zdrojů,“ řekl Zdeněk Saturka, ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s.

Žebříčku výroby v jednotlivých vodních elektrárnách ČEZ, a. s., dominují tradiční velké zdroje: přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně (řeka Divoká Desná; do sítě dodáno 218,1 milionů kWh) a Dalešice (Jihlava; 167,1 milionů kWh) a vodní elektrárny Orlík (Vltava; 188,4 milionů kWh) a Slapy (Vltava; 157,6 milionů kWh). Nejlepším z dosavadních měsíců roku byl zatím z hlediska dodávky ve vodních elektrárnách ČEZ, a. s., březen (do sítě dodáno 221,2 milionu kWh), rekordní výrobu v rámci jednoho měsíce zaznamenala v lednu přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně (50,8 milionu kWh).

„Vedle produkce ekologické energie přispívají velké vodní elektrárny významně ke stabilizaci energetické soustavy. Díky jejich velké pružnosti jsou nenahraditelným zdrojem podpůrných služeb, bez kterých by se soustava České republiky neobešla,“ přidává k funkci vodních elektráren Zdeněk Saturka.
Modernizace přinesou další čistou elektřinu

Roční generální opravu má za sebou od loňska elektrárna Slapy. Rekonstrukcí prošlo soustrojí, které bylo modernizováno po 25 letech.

Kontinuálně pokračuje dlouhodobý program modernizace a ekologizace vodních elektráren. Letos bude zahájena generální oprava elektrárny na jihočeském moři – Lipně s předpokladem navýšení účinnosti o 5 % a navýšení roční výroby o 4 miliony kWh.

„V dalších letech se tak ve stále větším rozsahu začnou na objemu produkce projevovat pozitivní efekty vyplývající z těchto modernizací. V roce 2022 počítáme s celkovým přírůstkem produkce ve vodních elektrárnách o více než 60 milionů kWh ročně,“ připomněl Zdeněk Saturka. To bude znamenat elektřinu pro dalších 17 tisíc domácností a úsporu emisí CO2 zhruba o 60 tisíc tun.

Již dříve zmodernizovaná soustrojí a nové technologie zajišťují lepší zpracování hydropotenciálu také na elektrárnách v Kamýku, Slapech, Mohelnu, Vraném nad Vltavou a přečerpávacích vodních elektrárnách Dalešice a Štěchovice.

Rozšiřování výrobních kapacit ekologicky čistých zdrojů Skupina ČEZ zároveň přispívá k plnění platných závazků České republiky vůči Evropské unii ve věci zvyšování podílu výroby z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě energií. Instalace zdrojů 100% čisté ekologické energie je zároveň v souladu s nedávno ohlášenou vizi FUTUR/E/MOTION, kterou Skupina ČEZ deklarovala záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji.

Martin Schreier, manažer komunikace ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…