Česká televize letos obmění své zahraniční zpravodaje

06.08.2012 9:20

Česká televize letos obmění šest stálých zahraničních zpravodajů - v Belgii, Spojených státech, Německu, Polsku, Rusku a na Slovensku. Důvodem je uplynutí standardního čtyřletého období, objektivní potřeby redakce zpravodajství případně subjektivní důvody jednotlivých reportérů.

Česká televize letos obmění své zahraniční zpravodaje
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Rok 2012 je z pohledu změn na místech zahraničních reportérů ve srovnání s minulými lety zásadní. Výměna zpravodajů se v tomto roce bude týkat většiny stálých zpravodajských míst.

„Česká televize disponuje řadou zkušených zahraničních reportérů, a proto jsme neměli problém s obměnou většiny stálých zpravodajů na zahraničních postech. Jejich působení je a nadále zůstává klíčovou hodnotou televize veřejné služby v rámci zpravodajství,“ říká ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

Nejvhodnějším obdobím pro výměnu zpravodajů je letní období, proto se střídání uskuteční v průběhu letních prázdnin. Evu Pláničkovou po třech letech v Berlíně nahradil od 1. července Martin Jonáš. Nástupcem Evy Hrnčířové se od 1. září stane Bohumil Vostal. Olgu Bakovou v Bratislavě vystřídá od 1. září David Miřejovský. Pavla Vondru v Moskvě nahradí od 1. září Miroslav Karas, který opouští svůj post v Polsku. Zpravodajem ve Varšavě se ve stejnou dobu stane Josef Pazderka, zkušený reportér, který působil jako stálý zpravodaj v Moskvě. K závěru roku 2012 se po prezidentských volbách v USA počítá s výměnou na postu zpravodaje ve Washingtonu – Michala Kubala nahradí Martin Řezníček.

Rozmístění zahraničních postů České televize odráží jak historický vývoj, tak za daných rozpočtových podmínek veřejnoprávní televize maximální snahu o původní zahraniční zpravodajství, které je ve srovnání s ostatními českými médii unikátní. Zmíněná struktura zpravodajských postů umožňuje pokrývat nejen dění v samotných zemích, kde sídlí zahraničních střediska ČT, ale i vzdálenější okolí. Tímto způsobem se redakce zpravodajství ČT snaží minimalizovat náklady, které jsou ve srovnání s několikrát měsíčně vysílanými zvláštními zpravodaji z Prahy výrazně nižší.

Noví stálí zpravodajové ČT:

Martin Jonáš
editor Horizontu, redaktor zahraniční redakce

Vystudoval mezinárodní studia na FSV UK v Praze a politologii na Humboldt-Universität zu Berlin. Na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky UK přednáší politickou geografii. Od roku 2005 pracoval v zahraniční redakci TV Nova, od roku 2007 působí jako reportér v zahraniční redakci ČT.

David Miřejovský
editor Horizontu, redaktor zahraniční redakce

Vystudoval FSV UK, obor žurnalistika (2002) a FMK UTB Zlín, obor Marketingové a sociální komunikace (2005). V zahraniční redakci ČT od roku 2002.

Bohumil Vostal
redaktor zahraniční redakce

Vystudoval mediální studia na FSV UK a Institut politické žurnalistiky na Georgetown University ve Washingtonu. Pracoval v české redakci BBC, od roku 2005 v České televizi.

Josef Pazderka
redaktor zahraniční redakce

Vystudoval historii na FF UK (1999) a rozvojová studia na Oxford Brookes University (2003). Pracoval ve Společnosti Člověk v tísni, od roku 2005 v České televizi. V letech 2006-10 byl zpravodajem ČT v Rusku

Miroslav Karas
zpravodaj ČT v Polsku

Vystudoval žurnalistiku na UK. Pracoval v Českém rozhlase, od roku 1998 v ČT jako zpravodaj v Polsku.

Martin Řezníček
vedoucí zahraniční redakce

V roce 2002 vystudoval masovou komunikaci se zaměřením na mezinárodní studia na FSV UK. Od roku 2000 pracoval v Praze a Londýně v české redakci BBC, od roku 2006 pak v zahraniční redakci ČT, kterou od roku 2008 vede.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

reklama

autor: Česká televize

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…