Malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ ve východních Čechách zvýšily výrobu

07.08.2012 21:20

Východočeské malé vodní elektrárny, které patří mezi výrobní zdroje společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, dodaly v prvním pololetí letošního roku do sítě celkem 42,9 milionů kWh elektrické energie. To je o téměř 18% více, než za stejné období v loňském roce.

Malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ ve východních Čechách zvýšily výrobu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Za těmito výsledky stojí opravy, rekonstrukce a modernizace našich elektráren, které společnost uskutečnila v minulých letech. V prvních šesti měsících roku 2012 byly navíc velmi dobré hydrologické podmínky,“ řekl Oldřich Kožušník, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje.

V regionu východních Čech společnost provozuje osm malých vodních elektráren (MVE) – Hradec Králové, Les Království, Pardubice, Pastviny, Práčov, Předměřice, Přelouč a Spálov. Jejich celková výroba 42,9 milionů kWh v prvním pololetí, by pokryla průměrnou celoroční spotřebu více než 12 tisíc domácností.

„Také letos jsme pokročili v programu modernizace a zvyšování efektivity našich elektráren, který by měl umožnit zvýšení hodnoty zpracovávaného hydropotenciálu. Dokončena byla kompletní modernizace malé vodní elektrárny v Pardubicích, kde došlo k usazení nového generátoru a bloku rozvaděče turbíny,“ připomněl Libor Kičmer, ředitel úseku elektráren ČEZ Obnovitelné zdroje.Název vodní elektrárny    Dodávka do sítě (kWh)
MVE Práčov    8 878 260
MVE Spálov    7 070 550
MVE Předměřice    6 529 594
MVE Přelouč    5 686 766
MVE Les Království      5 438 554
MVE Pastviny    4 014 131
MVE Pardubice    3 208 261
MVE Hradec Králové    2 082 922
CELKEM    42 909 038

Malé vodní elektrárny společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje lze najít v celé České republice, například na Labi, Divoké Orlici, Mži, Vydře, Chrudimce, Moravě a Svratce. Nejstarší elektrárnou je MVE Čeňkova Pila na Šumavě s instalovaným výkonem 100 kW a rokem vzniku 1912. Společnost samotná má sídlo v historické budově malé vodní elektrárny „Hučák“ v Hradci Králové. Zde zároveň v roce 2008 otevřela Informační centrum věnované výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Jiří Kosina, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…