Konexe o.s.: Romové v Krupce budou demonstrovat za svá práva

13.08.2012 12:31

Ve středu 5. Září proběhne v severočeské Krupce demonstrace obyvatel sídliště Maršov proti nedávno přijaté „Obecně závazné vyhlášce č. 3/2012 o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a estetického vzhledu města Krupka“.

Konexe o.s.: Romové v Krupce budou demonstrovat za svá práva
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Vyhláška umožňuje pokutovat kohokoli, kdo si ve veřejném prostoru sedne na trávu, na zábradlí, či schody a toho, kdo si na zem postaví vlastní židli, či roztáhne deku.  Vyhláška navíc neplatí v celé Krupce, ale jen v místech, kde žije nejvíc Romů.  

Romové se ve středu 5. září  ve 14:30 sejdou na sídlišti Maršov a následně půjdou na Mariánské náměstí,  kde městu  předají seznam svých požadavků.   „Vyhlášku vnímáme jako protiromskou. Na našem sídlišti byly odstraněny lavičky, chybí místo pro hraní dětí, neexistuje dětské hřiště, peníze se našly jen na kamerový systém k našemu sledování“ říká Jozef Miker, jeden z organizátorů demonstrace „je nesmysl pokutovat ženy středního věku za to že se sejdou na schodech a klábosí, nebo děti za to že sedí na zábradlí, myslíme si, že jde o pokus vytlačit Romy z ulic, nebo jim tak znepříjemnit život, aby z Krupky odešli“ dodává.

„Na sídlišti žijí stovky dětí a mnoho starých lidí. Důchodci by rádi trávili teplé dny na lavičkách klábosením. Pro děti neexistuje v sídlišti vůbec nic. Ta vyhláška je poslední hřebík do rakve, chtějí Romy vyhnat“ říká Marie H. , matka a obyvatelka sídliště Maršov „Budeme bojovat za svá práva, musíme to udělat pro děti, jinak dopadneme jako Romové v Ostravě“ uzavírá.

Seznam požadavků obyvatel sídliště Krupka Maršov:
1. Zrušení vyhlášky 3/2012
2. Instalace laviček v sídlišti Maršov
3.Vybudování dětského hřiště v sídlišti Maršov

Demonstraci podporují Výbor pro odškodnění obětí romského holokaustu, Strana rovných příležitostí, iniciativa Nenávist není řešení , občanské sdružení Konexe a Pirátská strana.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…